Mumina Ali kom till Finland från Somalia via Kenya för tio år sedan. Under våren har hon deltagit i en kurs för att lära sig hur restaurangbranschen fungerar. Hennes dröm är att någon dag öppna en egen restaurang.
Hon är mån om att laga hälsosam mat med lite olja och salt. Hennes barn äter gärna rågbröd till frukost. Matlagning och matuppköp i Finland är synnerligen annorlunda än i det forna hemlandet Somalia. Där köper man färsk mat från torget varje dag. Det är få hushåll som har ett kylskåp och oftast används det enbart till att lagra drycker.
I Somalia äter man vanligtvis med händerna. Frukter är en viktig del av den dagliga kosten, likaså kamel- och getkött samt kamelmjölk som avnjuts med socker och isbitar. Det koloniala arvet efter Italien märks i vardagsmaten i form av tomatsås och spagetti. En typisk somalisk frukost består av stekt lever, gröt eller syrade plättar, injera, som intas efter morgonbönen klockan sex. Till kvällsmat avnjuter man ett slags tunnbröd gjort på majsmjöl, potatis och ägg, med köttsås som tillägg. Den somaliska vardagsmat som Mumina saknar mest, och som inte finns att få i Finland, är kamelkött. När man bjuder hem gäster i Somalia är det sedvanligt att männen äter först. I vardagen inom familjen äter alla tillsammans.
MOCkARUTOR OCh käRLEkSMUSIk
Efter maten förflyttar vi oss till vardagsrummet där glansiga, volanggardiner håller ute det starka solkskenet. Girlander med granna tygblommor hänger ner från vitrinskåpet och rummets största och vackraste tavla föreställer en koranvers broderad med guldtråd. Mumina berättar att hennes far, som var en mycket bildad och tolerant man, ville att alla hans barn skulle få gå i skola. Hon fick gå både i byskola och koranskola, något som blev möjligt för flickor först från och med 1980-talet. Hon kan därför idag undervisa sina barn i arabiska, så att de klarar sig bra i koranskolan de besöker varje lördag i moskéen i Munksnäs.
”Jag tycker att det är viktigare att mina barn förstår vad det står i Koranen och att de följer Koranens lagar än att de kan läsa texten på arabiska”, understryker Mumina.
Med satellitantennens hjälp lyssnar Mumina på somalisk radio. På så sätt kan hon lyssna på hemlandets musik och följa med vad som händer där, fast hon tillägger med en djup suck: ”Jag orkar inte följa med den politiska situationen i Somalia. Det är bara så hemskt att höra om någon släkting eller vän som dödats eller skadats.” Om det blir fred igen och vardagslivet återställs till hur det var före kriget, så flyttar Mumina troligtvis tillbaka till hemstaden Mogadishu.
Som avslutning på eftermiddagens gedigna måltid bjuder värdinnan på kryddat te och mockarutor, hennes egen favoritefterrätt. Dästa av maten lyssnar vi på somalisk musik, som oftast berättar om kärlek.
text Susanne Ådahl
foto Rosa Särkkä
gRÖNSAkSRIS BRIS IYO QUDAAR
2 stora morötter (ca 200 gr), rivna
5 vitlöksklyftor, fint hackade
1 stor lök, fint hackad
1/2 knippe färsk koriander, fint hackat
10 hela kardemummor
2 bitar hel kanel, 6 mm långa
1/2 dl rapsolja
1 dl russin
6 dl basmatiris (1 dl/person)
2 tsk currypulver
2 tsk spiskummin (jeera)
2 tärningar grönsaksbuljong
2 tsk örtsalt
12 dl kokande vatten
1 påse ärt-majs-paprika blandning
Värm ugnen till 200 grader. Stek löken i oljan i en tjockbottnad kastrull, tillsätt kardemumman och kanelbitarna. Häll i riset, kummin, currypulver, russin och hälften av den färska koriandern. Smält buljongtärningar i kokande vatten och häll på riset i kastrullen. Tillsätt slutligen ärt-majs-paprika blandningen. Täck kastrullen med folie och sätt in i ugnen för att badda tills riset är mjukt (ca 15-20 minuter).
SPENATSÅS BUkUREEY
1 stor burk spenat (765 gr)
1 burk krossade tomater
1 stor lök, fint hackad
1/2 dl rapsolja
3 stora vitlöksklyftor, fint hackade
1/2 knippe färsk koriander, fint hackat
2 tärningar grönsaksbuljong
Stek löken i oljan i en tjockbottnad kastrull på hög värme (6 på elspisen). Platta till vitlöken med knivens egg, hacka fint och sätt i kastrullen. Tillsätt därnäst krossade tomater, buljongtärningar och slutligen spenaten med sitt spad. Såsen är klar när spadet har kokat in.
KALL CHILISÅS
Krossa och blanda ihop i en mixer eller med en stavmixer 5 färska gröna chilin, 4 vitlöksklyftor, 1 lök, saften från en citron och 1 tsk salt. Häll i en skål och tillsätt 4 msk kokosflingor. Servera kall.
Till maten kan man servera en grön sallad gjord på isbergssallad, tomat och gurka samt stekta grönsaker: skiva 3 paprikor (röda, gröna och gula), 1 lök och 1 zucchini. Stek irapsolja (1 msk) i en teflonpanna först zucchinin och sedan resten av grönsakerna samt örtsalt (1 tsk) och currypulver (1 tsk) i 5–10 minuter. Som matdryck passar fruktsaft, t.ex. mango- eller guavasaft.
kRYDDAT TE
4 st nejlikor
2 st kanelbitar, 3 cm långa
3 st hela kardemummor
1 dl socker
3 påsar svart te (t.ex. ceylonte)
Koka upp 1 ½ liter vatten och tillsätt kryddorna och sockret. Låt koka 5 minuter, ta från spisen och tillsätt tepåsarna. Låt dra i 5 minuter.
Susanne Ådahl