Help is on it´s way – from our friends in Venezuela!” Till den förtroendeingivande speakerrösten och musiken visas bilder på en oljetanker som stävar mot USA och leende oljearbetare i Venezuela. Reklamfilmen på TV bringar den goda nyheten att fattiga i USA kan få 40 procents rabatt på eldningsolja från oljebolaget Citgo, ägt av staten Venezuela. I filmsekvensen innan har fattiga amerikaner berättat att de inte har råd att värma sina bostäder.

Jag kan inte låta bli att le i min TV-soffa i New York. Det är den perfekta provokationen, och det är en provokation som bryr sig om de mest utsatta i USA. Mellersta och nordöstra USA har hållits i ett järngrepp av kylan i över en vecka, och många fattiga amerikaner fryser.

USA har en regering, och tyvärr också delvis ett folk, som är marinerat i nationell självgodhet och en känsla av överlägsenhet mot omvärlden. Regeringen ger dessutom knappt de fattigaste i landet en tanke. Just därför är det en så underbart välriktad provokation när deras främsta hatobjekt i regionen, Chavez Venezuela, hjälper USA:s fattiga att värma sina bostäder.
Det är svårt att inte tycka om Venezuela under president Hugo Chavez styre. Äntligen finns det ett land som gör något vettigt med sin oljerikedom. I Venezuela har de fattigaste i landet fått en rad ekonomiska förbättringar.
Är då allt frid och fröjd, har vi äntligen hittat det goda exemplet på ett land som försöker kombinera socialism och demokrati? Tyvärr är det inte så enkelt, och vänstern bör nog släppa den omogna tanken på att hitta perfekta länder som alltid ska försvaras. Få idéer har skapat så mycket elände i socialismens historia som den blinda lojaliteten mot allehanda påstådda modelländer.
Chavez har uppenbart dåligt omdöme i flera av sina val av internationella allianspartner. Irans president är en förtryckare av sitt eget folk, det samma gäller Vitrysslands grå diktator Lukasjenka. Att omfamna dem är att ge dem legitimitet. Det finns också några oroande drag i utvecklingen i Venezuela. Varför ska Chavez styra Venezuela med dekret när landet inte är i kris? Dessutom vill Chavez ändra landets konstitution för att kunna sitta vid makten i fler perioder. Det är ett mycket dåligt tecken när en makthavare börjar ändra demokratins själva regelbok för att förlänga sin personliga makt. Det måste också göras klart för våra vänner i Venezuela.

Jonas Sjöstedt

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.