Som biblioteksarbetare vet jag att böcker kan klassificeras på en mängd olika vis. Något man på biblioteken tyvärr inte uppmärksammar, är behovet att kategorisera enligt böckernas användningsplatser. Det finns ju böcker som är utmärkta att läsas på en speciell plats, på bussen, tåget, toaletten, framför brasan i herrgårdens bibliotek och så.Emma Goldman hade alltid en bok med sig, då hon ständigt var redo att bli arresterad.

På bakpärmen till Stefan Bergmarks och Mattias Elftorps Rapporter från ställen jag brukar hänga på sägs det att boken är ”en coffee-table book som jävelborgarna skulle säga”. Det är kanske att ta i. Coffee-table böckerna brukar ändå vara större, lyxigare och dyrare än så här. Likheterna till genren är att boken är en estetiskt tilltalande helhet, där text och bild fungerar bra tillsammans.

Jag har tidigare stött på texter av Bergmark i t.ex. nättidskriften Yelah, men det här är första gången de finns samlade till en bok. Det är fråga om en samling kolumner, krönikor, kåserier, som handlar om allt mellan himmel och jord. Allting är skrivet med en genomgående attityd av stillsam, odogmatisk anarkism. Det fina med Bergmarks funderingar är att de är så fjärran från all fanatism. Han har också en självironi, som allt för ofta saknas i de radikala kretsarna. Det beror kanske på att han redan nått medelåldern och skaffat barn, arbete och egen lägenhet. Många brukar i detta skede lämna sina gamla idéer bakom sig. Så icke Bergmark. Han håller idealen kvar, men försöker kombinera dem med den nya livssituationen så gott det går. Det är också om det texterna i hög grad handlar. Hur man kan kombinera frihetligt socialistiska ideal med en vardag fjärran från Utopia.  Jag tycker Bergmark lyckas bra. I stället för att ta till stora ord och revolutionär jargong, visar Bergmark hur hans ideal platsar in i vardagen och närmiljön, alltså på platser där han brukar hänga. Därför skriver han om Möllevången i Malmö, med en sympati som får mig att besluta mig för att resa dit i sommar. Här finns också texter om hur barnen reagerar på att fredliga demonstranter attackeras av polisen, om hur hans mamma drabbas av Alzheimer, barnuppfostran, vardagsfascism och vardagsrevolter. Till varje text har Mattias Elftorp bidragit med en personlig illustration, som gör boken estetiskt tilltalande.
De här rapporterna är naturligtvis inga litterära mästerverk, men de visar att man också kan skriva relevanta reflexioner på ett lätt och underhållande vis. På så vis återtar Bergmark och Elftorp en populär genre, som oftast monopoliserats av konservativa tyckare. Det är en utmärkt bok att ha på ställen där man hänger och har några minuter tid att läsa. Varför inte på arbetsplatsens kaffebord?

Tom Karlsson

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.