En ofin och vild dag – med finlandssvenska mått mätt, karakteriserar arrangörerna den första finlandssvenska Vaginadagen.

”V-Day” ordnas årligen runtom i världen. Alltid med samma tema: Until the Violence Stops. I Helsingfors blir söndagen den 9 mars en heldag på Klockriketeatern med bl.a. Amnestys Grupp 2, Regnbågsankan, Aidsstödcentralen. Och så förstås kulturexplosionen av medeltida muttbullar, orgasmbord, Runk Kåtan – Fredrika Biströms interaktiva konstverk endast för kvinnor
/K 18, förlossningsinfo, menskoppar, feministteologi, muttavgjutnings-kit och ekobindor.
Det är tio år sedan Eva Enslers insamlade vaginamonologer uppfördes för första gången. Monologerna är berättelser av kvinnor från olika kulturer, åldrar och med olika erfarenheter av könets egenvärde eller avsaknaden av egenvärde. Heterokvinnor, lesbiska kvinnor, transkvinnor.
– Den är gåtfull, handlar inte om vaginan som begränsad kroppsdel men om vaginan som själ, som något som berör allt i människan
istället för att vara en bit, säger teaterkritikern Monika Holmström om den text hon ska läsa upp.
Femton finlandssvenska kvinnor, några av dem proffsskådespelare, de flesta uppläsare som kommit med av blotta glädjen av att få engagera sig i ett viktigt tema, gör Vaginamonologerna på Klockrike. De yngsta medverkande är damerna Minerva Peijari, Jenny Salomonsen, Johanna Andersson, Julie Ebbe, Mia Kemppainen, Kaija Pakaslahti från FUT – feministiska utskottet vid Tölö gymnasium. Proffsen är bl.a. Annika Tudeer, Marika Salomaa Kivelä och Marina Motaleff. De som övat in texterna har märkt hur mycket energi och skratt och rörelse det drar i gång att få prata om vaginor och allt som finns relaterat till vaginor. Det är ibland sorgligt, ibland extatiskt, men alltid befriande.
Hos Anne Sundell, koordinator på Regnbågsankan kan man klippa om kondomer till slicklappar och samtidigt donera en slant till V-Dagens internationella projekt ”Wetlands”, som stöder kvinnor att bygga upp infrastrukturen i New Orleansområdet efter orkanen Katrina. Speciellt kvinnor, unga, gamla och barn, blir väldigt utsatta när skyddsnätet av hälsoservice brister på grund av någon katastrof. Våldet ökar.
– Det kan vara bra att också i Finland fundera på hur hbt-kvinnor har det i områden där kvinnans ställning är dålig överlag. Där har inte en kvinna råd att vara avvikande på något som helst sätt, säger Anne Sundell.
Beatrice Holmström som är barnmorska och sexualrådgivare ställer fram ett bord med gräs, röda bollar, paletter, fjädrar och trådar. Det är Stora O – orgasmbordet, där var och en kan tillverka ett eget muttkonstverk och fundera på ord om lust och kropp. Och här bör påpekas att det är önskvärt att också män kommer med på Vaginadagen.
– Ingen skillnad om du är ensam, tillsammans med en man, med en kvinna. Orgasm är något som varje kvinna har rätt att uppleva. Huvudsaken att du njuter av det, att det känns skönt. Och det är viktigt att kvinnor lär känna sina underliv. Att du själv vet vad du tycker om, säger barnmorskan Beatrice.
Runk Kåtan utmanar att tänka om. I ett handsytt tygtält inrett med bildmaterial, böcker, lustleksaker kan kvinnor i lugn och ro möta sin egen lust eller olust. Det erotiska, sinnliga eller kanske porriga kan vara något överraskande. Kanske en skosked eller en strandsten? Vi behöver varken vara pryda eller prydliga.
– Kärnan i det hela är att sexlusten tillskrivits män, medan jag vill framhålla att kvinnor har en egen aktiv sexlust, egen lust i kroppen. Och det kan få all världens uttryck, säger konstnären Fredrika Biström om sin Kåta.
V-Day – en fredens dag 9.3. kl. 12–18 på Klockriketeatern, Skillnadsgatan 7 i Helsingfors. Frivillig inträdesavgift 2 euro. Alla intäkter går till projekt mot sexualiserat våld.
Kvinnohelg
Den internationella kvinnodagen firas den 8 mars av kvinnogrupper över hela världen. Den 9 mars är det Maria bebådelsedag som på många håll firas som Vaginadagen.
Den första kvinnodagen firades i USA 1909 i regi av det amerikanska socialistpartiet, visserligen i februari. Den 8 mars 1914 firade den europeiska fredsrörelsen kvinnodag. Sedan dess har den internationella kvinnodagen blivit en global tradition.
Den internationella V-Day firar 10-årsjubileum den 9 mars, men det är nu första gången ett finlandssvenskt jippo ordnas, på Klockriketeatern i Helsingfors, med kultur, etik och hälsa på programmet.

Monika Pensar-Granroth

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.