Människorättsorganisationer tillsammans med EU-parlamentariker och andra politiker kräver krafttag mot de italienska myndigheternas brutala behandling av romer. Vad är det som händer i dagens Europa?

Den sedan länge växande antiziganismen i Europa har sent omsider hamnat på mediernas förstasidor. Utlösande har varit de senaste veckornas våldsamma attacker på romer i Italien, som på sina håll har urartat till rena pogromer. I Neapel satte en folkmassa, enligt uppgift uppmuntrad av camorran, den napolitanska maffian, eld på ett romskt tältläger, som brann ner till grunden. “Vi bedriver etnisk rensning”, ropade unga män i mobben entusiastiskt. De 800 romerna tvingades fly för livet.

Runtom i Europa kräver nu människorättsorganisationer tillsammans med EU-parlamentariker och andra politiker krafttag mot de italienska myndigheternas brutala metoder mot romer och romska bosättningar runtom i Italien. Även om det också under Romano Prodis regering förekom brutala metoder mot romer har åtgärderna intensifierats efter att Berlusconi vann parlamentsvalet den 13 april.

Bakgrund till upploppen i Italien är den sedan januari förra året, då Rumänien blev EU-medlem, stora inströmningen av rumäner till Italien. Bland dem uppges 10 000 vara romer. I Rumänien lever de ett eländigt liv i miserabla bosättningar och är ständigt utsatta för diskriminering. Det kan inte bli värre i Italien, resonerar många av dem.

Romerna slår sig ner i provisoriska tältläger utanför de större städerna i Italien och söker alla slags jobb. Deras italienska grannar upplever ett ökande hot från romerna, som alltid varit diskriminerade också i Italien, där politikerna benämner dem “nomader”. De kallas ibland också “zingari”, men det anses inte längre politiskt korrekt.

våldsam extremism

I augusti förra året blev fyra minderåriga romska barn innebrända i ett tältläger i Livorno. Deras föräldrar misstänktes för oaktsamhet med eld och greps av polisen. Efter en vecka kom ett meddelande från en tidigare okänd extremistgrupp i Italien, som tog på sig ansvaret för branden. Extremistgruppen sa sig vilja kasta ut alla romer från Italien. Föräldrarna släpptes men någon ursäkt från myndigheterna har de inte fått.

I november förra året inträffade en brutal våldtäkt och mord på en italiensk kvinna i Rom. Förövaren, en ung rom från Rumänien, greps. Samma kväll röjde myndigheterna med bulldozers hela den bosättning utanför staden där han bodde.

Sedan dess har flera provisoriska romska bosättningar runtom i Italien rivits ner. Många romer har skickats tillbaka till Rumänien. Flera attacker och våldsdåd mot romer på gatorna har rapporterats. Bland annat blev fyra romer svårt misshandlade av en grupp maskerade män i efterdyningarna av mordet på den italienska kvinnan. Utanför en affär som ägs av en romsk man har en bomb exploderat. En romsk man misshandlades till döds i början av maj av en grupp huliganer.

I Neapel, där hatet mot romer har sjudit länge, kulminerade våldet den 14 maj. Då satte en mobb eld på en romsk tältbosättning som en hämnd för att en ung romsk flicka hade påståtts försöka stjäla en italiensk kvinnas baby – medan andra har uppgett att hon bara lekte med barnet. De 800 rumänska romerna i bosättningen flydde medan mobben kastade molotovcocktails mot deras tält; hela bosättningen brann ned och brandkåren hindrades från att släcka elden.

Sedan Silvio Berlusconi den 13 april vann valet i Italien har klimatet hårdnat drastiskt. Han kallar illegala immigranter “en ondskans armé” och har deklarerat nolltolerans mot dem, kriminella och romer.

Regeringen har infört hårda restriktioner för att kunna utvisa också EU-medborgare som upplevs som “farliga” för italienarnas säkerhet – de behöver inte ens ha begått något brott, och många har redan utvisats.

Berlusconi har också utnämnt flera ministrar från det fascistiska stödpartiet Lega Nord. Partiets ledare, Umberto Bossi, är nu minister för institutionella reformer och federalism. En annan av Lega Nords ledande politiker, Roberto Maroni, är inrikesminister. I Rom vanns borgmästarvalet av Guianni Alemanno, tidigare ungdomsledare för nyfascisterna. Han hälsades efter valet med uppsträckta fascisthälsningar och ropen “Duce, Duce!”. Berlusconi var en av de första att gratulera den nye borgmästaren och utropade glatt “Vi är den nya Falangen” (så hette 30-talets spanska fascistparti som förde general Franco till makten).

De brutala åtgärderna mot romerna från Rumänien är inte nya. De inleddes redan av Prodi som ledde den förra centervänsterregeringen. Efter mordet på den italienska kvinnan i november förra året var Prodi snabb att införa hårda tag: rätt att deportera immigranter från andra EU-länder och möjligheter att internera EU-medborgare som upplevdes som hot mot italienarnas säkerhet.

Italien är inte det enda land som har tagit till åtgärder särskilt riktade mot romer från Rumänien. I massmedial tystnad har också Frankrike deporterat romer. Sedan flera månader tillbaka har den franska regeringen betalat flygresor åt “frivilliga” återvändare, som försetts med 300 euro per person i fickpengar.

Hur har omvärlden reagerat på det tilltagande våldet i Italien? Människorättsorganisationer och politiker på lägre nivåer har – som väntat – kommit med starka protester. I Strasbourg har Europarådet genom sin kommissionär svensken Thomas Hammarberg uttalat starka fördömanden. Förenta Nationerna har fått frågor från journalister om inte FN kan agera. Något svar har inte kommit.

Med Rumänien har Italien sedan något år tillbaka förklarligt nog en spänd relation. I dag förekommer ett visst samarbete mellan de båda staterna. Rumänerna vill till varje pris skilja anständiga rumänska medborgare från de föraktade romerna och har förklarat sig villiga att hjälpa Italien med att sortera ut romerna från övriga rumänska immigranter i Italien.

Politiker tiger

En enda europeisk politiker på regeringsnivå har hittills reagerat, Spaniens vice premiärminister Maria Teresa Fernandez de la Vega. Hon har sagt att Spanien tar avstånd från våld, rasism och främlingsfientlighet och inte kan acceptera det som sker i Italien. En annan av Zapateros ministrar, Corbacho Celestine, säger att Berlusconi tycks vilja “kriminalisera dem som är annorlunda” .

För dessa uttalanden har den spanska regeringen fått hård kritik av Italien. De ska inte blanda sig i våra inre angelägenheter, heter det därifrån.

Romernas situation i Italien diskuterades häromveckan av Europaparlamentet. Det fälldes många fördömande uttalanden mot den italienska regeringens brutala åtgärder. Men en italiensk parlamentsledamot, Luca Romangoli från det nyfascistiska partiet Flamma Tricolore, angrep de spanska uttalandena och undrade om den spanska socialistregeringen hade en aning om hur många brott i Italien som kan kopplas till “nomaderna”. Han lanserade också ett förslag som är ett eko från nazitiden. “Vi bör låta romerna få en egen stat någonstans i öst där de kan bestämma själva”, sa han.

En blåkopia på Himmlers förslag om att inrätta ett reservat för “äkta zigenare”, långt bort från Tysklands gränser.

Under medeltiden var romerna fågelfria i de flesta europeiska länder, också i Sverige. Det gavs skottpengar på dem och i Tyskland anordnades nöjesjakter på romer. Grymheterna från denna tid var mönsterbildande för de rasistiska lagar som nazisterna stiftade på 30-talet. Nazisterna ville utrota romerna – över en halv miljon dödades i koncentrationslägren och i SS-attacker i skogarna.

Vad är det som händer i dagens Europa? Är inte romerna människor? Günter Grass har kallat romerna “de sanna européerna”, de känner inga gränser och de finns i alla länder.

En vidrig stank från medeltiden sprider sig i Europa. Varför är det så märkvärdigt tyst från ansvariga politiker inom EU? Varför tiger Carl Bildt, Angela Merkel, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy?

Irka Cederberg

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.