Välkommen till Finland

av Sonja Vuori

500 nya asylsökande per dag, kanske 50 000 i år. Kaos? Ny Tid reder ut basfakta om hur Finland sköter flyktingmottagningen. Klicka här för en större karta över Finlands asylförläggningar.

Hur går det till när en person kommer över gränsen och vill ansöka om asyl?

Hen ska anmäla sig hos polisen och meddela att hen vill ansöka om asyl. Ansökan registreras och personen anvisas ett boende där hen kan bo under tiden som den behandlas. I Torneå måste alla registera sig vid den så kallade flyktingslussen innan de kan åka vidare.

Vem har det övergripande ansvaret?

Migrationsverket (Migri) har helhetsansvaret för mottagningen och inkvarteringen av asylsökande och behandlingen av ansökningar. Migri driver inga asylförläggningar själv utan sluter avtal med olika parter som startar och driver boenden. Röda Korset är den största aktören och har speciellt denna höst haft en central roll. (Se artikeln intill). Staten driver två förläggningar, kommuner ett litet antal – de uppmuntras nu ta initiativ och större ansvar. I höst har Migri också slutit avtal med privata företag i bland annat Esbo och Vanda.

Inrikesministeriet har tillsatt en krisgrupp som leds av minister Petteri Orpo. Gruppen övervakar helheten och fattar övergripande politiska och ekonomiska beslut.

Migris lägescentral har koll på vilka förläggningar som har plats och koordinerar vart asylsökande dirigeras från till exempel Torneå.

Hur många förläggningar finns och vem betalar för dem?

Den första oktober är antalet 79, varav knappa 50 är akutboenden som grundas på kort tid när behovet är stort. Sammanlagt finns nu drygt 15 000 platser; alla förläggningar är fulla och nya öppnas dagligen. Migri står för alla kostnader vid boendena.

Är det gratis att bo på en förläggning? Vad får man där?

Ja, det är gratis. Minimikraven när en förläggning startas är att man ska servera mat där och att alla ska ha en egen bädd, om det så är en madrass på golvet.

När en person är registrerad som asylsökande kan hen ansöka om ekonomiskt stöd i form av mottagningspenning, som för en vuxen är 76 euro per månad, eller 267 om man inte äter/bor på förläggningen.

Måste asylsökande bo på en förläggning?

Nej. Speciellt nu när de är överbelastade uppmuntras asylsökande som har bekanta eller familj i landet att bo hos dem medan de väntar på att deras ansökan behandlas. Privatpersoner kan också erbjuda inkvartering åt flyktingar. En asylsökande måste ändå alltid vara registrerad vid någon asylmottagning.

Hur länge tar behandlingen av en asylansökan?

Förut har det dröjt ett halvår att få komma till intervju efter att man lämnat in ansökan, men väntetiderna kommer att bli avsevärt mycket längre nu, trots att tvåhundra nya personer rekryteras för handläggningen av ansökningarna.

Hur har Finland klarat av situationen?

Mycket bra med tanke på hur snabbt mängden asylsökande ökat; i september kom fler personer under en vecka än under hela förra året. Att höja mottagningskapaciteten är ändå ett stort jobb och arbetet görs nu hela tiden på gränsen till vad man klarar av, vilket inte beror på brist på beredskap utan den dramatiska förändringen.

Text: Sonja Mäkelä
Källa: informationschef Hanna Kautto, Migri.

Läs också:
Röda Korset, räddaren i nöden
På post vid EU:s gräns

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.