Res dig kärlek! Gaykören Out’n loud drog fullt hus

av Bo-Eric Rosenqvist

Res dig kärlek! sånger om livet och kärleken var namnet på Helsingfors gaykör Out’n louds konsert i Helsingfors. Det var en konsert som gjorde mej, och förmodligen många andra, på gott humör. Kören framförde sitt program med humor och känslor. Det som någon enstaka gång inte lät så bra, kompenserades med inlevelse. Det här var långt ifrån steril körmusik, alltså.

Jag satt i salen och tänkte på att andra manskörer absolut borde komma och se och höra vad en manskör kan göra, att man kan åstadkomma ett gott resultat med gott humör och känsla – och genom att sjunga utan noter. Publiken uppskattade alldeles tydligt konserten som drog fullt hus.

Dirigenten Hilkka Kangasniemi har lett kören sedan 2007, och från år till år lyft kören till högre höjder, hon har jobbat stenhårt med tonbildningen och intonationen. Kangasniemi har själv insett att hon måste leda kören och inte bara sitta vid pianot. Nu övertog andra duktiga musiker pianoackompanjemanget. Koreografin som kören annars ofta brukar använda, hade nu ersatts av mera traditionell köruppställning – kvaliteten blev bättre då kören inte behövde springa omkring eller röra på sej.

Out’n loud framförde en hel del sånger som funnits förut på konsertprogrammet, men också en del nyare, till och med uruppföranden. Kören har inom sej mycket goda krafter som både kan komponera och arrangera sånger så att de passar kören. Man bör främst nämna Ari Leskelä, men också dirigenten själv är en duktig arrangör. Som exempel kan man nämna Bengt Ahlfors Har du visor min vän som i Kangasniemis arrangemang lät både fräsch och ny.

Som solist hade kören lyckan att få Ahti Paunu som både sjöng med kören; Ei puolikasta (Kaj Chydenius) och en solosång; Ett liv för mig. (Anders Edenroth). Paunu har en härlig röst som passade utmärkt i sammanhanget, att han dessutom är Chydeniusexpert, har sjungit i Rajaton och sjöng på en utmärkt svenska utgör ytterligare plus i hans meritförteckning.

Som socker på botten uruppfördes beställningsverket, Jussi Tuurnas svit Lemmen nostatus med text ur Kanteletar med komponisten själv vid pianot. Kören lyckades utmärkt ge liv åt de tre sångerna och sjöng med en klang som passade utmärkt för texterna.

Kören framförde också några gamla godingar, från Eurovision Song contest, Sata salamaa (med komponistern Petri Laaksonen i salongen), Tipi-tii och Den vilda, arrangerad av Hilkka Kangasniemi.

Man bör också nämna de sånger som specialkomponerats för kören av Ari Leskelä med text av Ari Murto exempelvis Kirje kiinalaiselle miehelle.

Balansen mellan stämmorna är god och jämn. Tenor 2 glänste, lite på bekostnad av tenor 1, som dock utmärkt försvarade sin plats, men också basarna imponerade.

Ett önskemål: den tvåspråkiga kören kunde använda lika mycket tid på att hitta/beställa nyare svenskspråkig musik som på den finskspråkiga: det finns goda finlandssvenska kompositörer och arrangörer.

Out’n loud åker i början av maj till München för att representera Finland i körfestivalen Various Voices med körer från hela Europa och från USA.

Bo-Eric Rosenqvist

Konsert med Helsingfors gaykör Out’n loud 14.4 2018 i Balders festsal i Helsingfors.
Dirigent: Hilkka Kangasniemi, solist: Ahti Paunu.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.