Kategoriarkiv: Redaktionellt

Valdebatt med Ny Tid

Hur ska ja välja?

Kommunalvalsdebatt med kandidater från De Gröna, SDP, SFP och Vänsterförbundet. 
Torsdag 16.3.2017 kl. 18.00 

Plats:
RUPLA Kallio
Helsingegatan 16, Helsingfors

Vill du värna om miljön, välfärdsstaten och svenska språket i Finland? Identifierar du dig som feminist och antirasist? Tycker du att det är viktigt att ta hand om de fattiga, utstötta och svaga i samhället? Anser du att människors väl och ve borde går före marknadskrafternas intressen?

Vem ska du då rösta på?
Ny Tid ordnar valdebatt för att svara på den frågan.

Medverkande:
Veronika Honkasalo, Vänsterförbundet
Katja Mannerström, De gröna
Karin Palmén, SFP
Thomas Wallgren, SDP

(I papperstidningen står att Maria Ohisalo skulle representera De gröna. Hon har dock fått förhinder.)

Diskussionen tar kring en och en halv timme, och leds av Ny Tids chefredaktör Janne Wass.

Välkommen!

Tigern reser till Moldavien

Tigern drar i väg till Moldavien i oktober för att se hur det står till i ett av Europas fattigaste länder, ett land som länge vacklat mellan öst och väst. Efter valet av den ryssvänlige Igor Dodon till president ser det ut som om landet väljer det förra alternativet.

I Moldaviens huvudstad är det sovjetiska arvet inte så påtagligt men i Tiraspol i Transnistrien är läget ett annat. Här står till exempel Lenin fortfarande staty.

Transnistrien utgör en utbrytarstat som inte har erkänts av andra stater, men har egen valuta, polisstyrka och ett eget parlament.

En utflykt till Transnistrien ingår i Tigernresans program. Vi kommer också att reda ut hur det kom sig att det svenska riket under några år styrdes från en liten by i det nuvarande Moldavien.

Det preliminära programmet finns här.

  • Avresa 3.10 och retur 7.10.
  • Preliminärt pris för resan 775 euro per person i delat dubbelrum.
  • Tio platser har reserverats för Tigern.

Ansvarig arrangör är Friis&Resor.

Anmälningar till friis@friisresor.eu
senast 1.3.2017 eller tel. 050 016 0868
www.friisresor.eu

Foto: Nils-Erik Friis

Tigern ger ut Ny Tid

Du har nu i din hand det första numret av Ny Tid som getts ut av understödsföreningen Tigern rf. Tidskriftens utgivningsrättigheter överfördes vid årsskiftet från Tigertext Ab till Tigern rf. I praktiken betyder det att om du är medlem i föreningen Tigern, kan du nu titulera dig som Ny Tids utgivare.

Som vi skrivit tidigare ska omorganiseringen inte medföra några förändringar i tidningens utgivning eller innehåll. Det enda som förändras är att prenumerationsavgiften nu ska betalas in på ett annat konto än tidigare. Men var inte orolig: om du av misstag betalar in den på Tigertext Ab:s konto, så godkänns den fortfarande under en övergångsperiod detta år.

Stöd- och utgivarföreningen Tigern har också fått en ny styrelse, som valdes på föreningens höstmöte 30.12. Ordförande för Tigern är Laura Lodenius, och övriga styrelsemedlemmar är: Peter Borgar, Nils-Erik Friis, Valter Holmström, Tom Kettunen, Sara Rönnqvist och Jonna Similä.

Omorganiseringen ger Ny Tid lite extra andrum i den ekonomiska knipan, men vi kan fortfarande inte vila på lagrarna. Vi behöver fler prenumeranter och fler medlemmar i föreningen. Vi uppmanar alltså alla Ny Tid-läsare som känner att de har råd att betala  30 euro extra i året att bli medlemmar i understödsföreningen Tigern rf, genom att fylla i medlemsblanketten på webbadressen tigern.fi. 

Red

Premiär för Ny Tid-film på söndag

Dokumentärfilmaren Fanny Malmberg har i två års tid följt med arbetet på Ny Tids redaktion, vilket resulterat i en tvådelad dokumentärfilm, som sänds på Yle Fem söndagen 18.12 kl. 20.00. I dokumentärens första del Ännu i tryck följer Malmberg med arbetet med Ny Tids utgivningsreform som resulterade i att tidskriften i januari 2015 övergick från veckotidning i tabloidformat till månadstidning i magasinformat.

Den andra delen Kampen om pengar inleds med chockbeskedet att presstödet från Vänsterförbundet dras in. Dokumentären följer med hur chefredaktör Janne Wass och redaktionssekreterare samt producent Lasse Garoff jagar ekonomiska lösningar för att trygga utgivningen.

Filmen är skriven och regisserad av Fanny Malmberg och producerad av Axxell utbildning Ab samt Våga Media.

Festlig avslutning på Ny Tid-året

Ny Tid och understödsföreningen Tigern hade i november nöjet att besöka Jakobstad och Vasa för att hålla litterära samtal i samarbete med Svenska Österbottens Litteraturförening. I Jakobstad diskuterade vi med Berndt Berglund och Peter Sandström, och i Vasa var det Ann-Helen Attianese och Christel Sundqvist som satt i debattsoffan. Med tanke på den nästan obefintliga marknadsföringen var uppslutningen glädjande stor, och gav mersmak för att fortsätta Ny Tids litterära turné i Svenskfinland på våren. Vi besökte även Närpes och deltog i publiksamtal i samband med föreställningen Oroliga timmen.

I slutet av månaden avtackade Tigern och Ny Tid medlemmar, medarbetare och prenumeranter med en välbesökt lillajulsfest under lediga former på tidningens redaktion. Åldersspektret på tillställningen torde ha sträckt sig från knappt ett år till närmare åttio. Tack för en rolig fest och intressanta diskussioner!