Etikettarkiv: Hannes Nykänen

Vår tids nazistiska liberalism

Harald Ofstad lyfte redan på 70-talet fram de marknadsliberalistiska tendenser som delar många drag med nationalsocialismen. I dag är de mer dominerande än någonsin, skriver Hannes Nykänen.

Vare sig man är fascinerad av Adolf Hitler eller enbart känner en djup avsky för honom så finns det en stark tendens att tänka att han var abnorm i sin ondska. Man vill ta ett så stort avstånd som möjligt från allt det han representerar. Nazismen porträtteras ofta som den värsta ideologi som någonsin har funnits. Men tänk om vårt samhälle trots allt sådant avståndstagande väsentligen är nazistiskt? Det här är i själva verket vad Harald Ofstad påstår i sin bok Vårt förakt för svaghet. (Boken är ett nytryck. Den första svenska upplagan kom ut 1972.)

Ofstads bok är inte historisk utan diskuterar på ett filosofiskt plan den nazistiska ideologin. Men Ofstads syfte är inte att enbart analysera den tyska nazismen utan att ”tränga in till det väsentliga i nazismen som generellt fenomen”. Hans analyser är ofta intressanta och träffande men jag tycker att han gör sig alldeles för stor möda med att försöka avgöra om nazismens ideologi är logiskt koherent eller inte. Han kommer till att den inte är det och det här är inte så överraskande.

Fortsätt läsa Vår tids nazistiska liberalism

Nedskärningar i den fria bildningen hotar demokratin

Att ta livet av en livskraftig folkbildningsorganisation för några tusenlappars skull är ansvarslöst. Det skriver representanter för Folkets Bildningsförbund vars statliga verksamhetsbidrag halveras.

Grundförutsättningen för en fungerande demokrati är ett aktivt merborgarengagemang och en livlig, ärlig och kritisk offentlig samhällsdebatt. Vi står inför utmaningen att inte låta den debatten ersättas av medieunderhållning och anonyma nätdiskussioner där hatiska tongångar florerar. Efter förra riksdagsvalet uttryckte våra politiker med en mun sin oro över utvecklingen. Hur väljer de då att svara på utmaningen? Genom att drastiskt skära ner anslagen till den fria folkbildningen, vars uppgift just är att upprätthålla en genuin och kritisk medborgardebatt!

Fortsätt läsa Nedskärningar i den fria bildningen hotar demokratin

Svar till Niklas Forsberg

Niklas Forsberg har i Ny Tid (5/2010) en recension på min bok Samvetet och det dolda. Recensionen är på många sätt insiktsfull och välskriven men där finns ändå en del bedömningar om mycket viktiga frågor som jag har svårt att komma till rätta med. Det är förstås svårt att fånga sitt intryck av en hel bok i en recension. Hur som helst har jag bara recensionen att gå efter. En av de svåra uppgifterna i filosofi är att artikulera arten och graden av meningsskiljaktligheter så jag hoppas att min respons på Forsbergs recension kan bidra till att göra det klarare var han står.

Fortsätt läsa Svar till Niklas Forsberg

ATT VÄCKA DE DÖDA

Vänstern dog inte på 80-talet för den har varit en vålnad under hela sin existens, skriver filosofen Hannes Nykänen i sitt svar till Lars D. Eriksson om vänsterns förflutna och framtid.

I en kolumn i Ny Tid 20/2007 verkar Lars D. Eriksson komma till att min tidigare artikel om vänsterns död (NT 17) är ett slags totalt fiasko. Han delar in mig i ’historikern’ och ’filosofen’ och avfärdar båda med en gäspning där tandagnisslan inte helt lyckas dölja sig. Efter Nikolai Enckells klargörande artikel (NT 25–31) behöver jag inte orda så mycket om det Eriksson betecknar som filosofi utan vill i stället säga några saker om det historiska.