Etikettarkiv: Heidi Johansson

Mustaschkoppar och goda grannar

Det är redan flera år sedan en person i min närhet totalt snöade in sig på att sälja saker via nätauktion. En minst sagt oväntad konsekvens var alla de fascinerande möten jag haft när jag fungerat som kurir mellan köpare och säljare. Alldeles speciellt kommer jag ihåg dagen jag lovade leverera en mustaschkopp till ett par i huvudstadsregionen – ett föremål vars existens jag innan dess inte ens känt till. Lyckligtvis hörde jag mig för om koppens historia – och lyckligtvis hade den en historia som de tidigare ägarna vinnlagt sig om att memorera och återberätta – för när vi kom fram till paret som köpt koppen visade det sig att de inrättat en liten utställning med mustaschkoppar i sitt garage, och att de kunde berätta de andra kopparnas historia. På hyllorna fanns redan många exemplar, och fler skulle de bli.

Fortsätt läsa Mustaschkoppar och goda grannar

En kvinna i korselden

Hon har hotats, gripits, förföljts och avlyssnats av den syriska regeringen. Trots att författaren och aktivisten Samar Yazbek hör till landets priviligierade folkgrupp, har hon vägrat att tiga om grymheterna i sitt hemland.

Facebooks nyhetsflöde av idylliska solnedgångar och söndagsmiddagar trasas sönder av bilder på brutalt dödade barn. Ibland byter mina syriska vänner sin profilbild till en svart ruta. Texterna är ofta lika svarta, desperata, rasande. De bor alla utomlands, men fortsätter påminna oss andra om det som varje dag, obevekligen, utspelar sig i deras hemland. Jag har flere gånger tänkt skriva till dem, men snubblar alltid på orden. ”Det är så synd att… Det är hemskt att… Det är obeskrivligt att…” Jag skäms över hur sällan jag själv tänker på Syrien, över mina tafatta försök att göra någonting. En dag har en syrier bosatt i Finland fått mail från en skola i Polen, de undrar om han ska semestra i Syrien i år, och om han vänligen under sin semester kunde vända sig till den polska ambassaden i Damaskus för att sköta några pappersärenden. Finns det människor som inte vet? Att ingen semestrar i Syrien just nu. Att inga ambassader är öppna, förutom den iranska. FN har slutat räkna de döda. Och ändå arbetar så många, bland dem författaren, journalisten och aktivisten Samar Yazbek som denna text småningom ska handla om, för att vi ska veta vad som händer. För att vi ska vara förvissade om att demonstranterna inte har några vapen. För att vi inte ska tro att det bara rör sig om strider mellan religiösa grupperingar. Och kanske också för att vi inte en dag ska kunna säga att vi inget visste.

Fortsätt läsa En kvinna i korselden

En lek för vuxna

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i lekar för vuxna, inte heller i de pedagogiska simuleringslekar man lätt stöter på när man jobbar med antirasism. Alltför ofta är det något specifikt som är tänkt att hända, det lyckas inte, och instruktören förklarar snopet att ”egentligen var det meningen att ni skulle uppleva att…” Platt fall. Men tji fick jag en gång, för just en sådan simuleringsövning blev en av det ifrågavarande seminariets mest oförglömliga upplevelser.

Fortsätt läsa En lek för vuxna

Vivir bien – sumah kawsay – att leva väl

I skrivande stund, 1.1.2014, är det många liv som revideras. Det gångna året sätts under lupp. Man reflekterar, drömmer, ställer upp mål för det kommande. Funderar på hur man kunde förbättra sitt liv, hur det nya året kunde bli mer meningsfyllt än det som gick. Framförallt är det säkert många som frågar sig vad det goda livet egentligen är?

Fortsätt läsa Vivir bien – sumah kawsay – att leva väl