Etikettarkiv: Kristina Rotkirch

Varför når dagens ryska litteratur inte ut i världen?

Få böcker har gripit eller snarare skakat mig lika mycket som den korta romanen Jeltysjevy, Familjen Jeltysjev, som berättar om en ”vanlig” rysk familjs gradvisa degradering och slutliga undergång i en sibirisk by.

Det är en bok som gör Rysslands dystra demografiska statistik förståelig. Det är en bok som är stramt välskriven och samtidigt vibrerar av indignation. Det är en bok som jag skulle vilja sätta i handen på varenda en som vill veta något om livet utanför Moskva och St. Petersburg.

Fortsätt läsa Varför når dagens ryska litteratur inte ut i världen?

Explosiv Tsvetajeva

Vilken lycka att efter ett långt uppehåll få Marina Tsvetajeva på svenska i en översättning som inte skyggar för svårigheterna! Kristina Rotkirch har läst I skuggan av ett krig som skrevs under de tyngsta perioderna i författarens liv.

I skuggan av ett krig lyder den något lama titeln på en samling explosiva prosatexter av Marina Tsvetajeva från åren 1917–1919. Det är framför allt intensiva ögonblicksbilder från ett så kaotiskt och våldsamt Ryssland att boken lika väl kunde heta ”I revolutionens köttkvarn”.

Fortsätt läsa Explosiv Tsvetajeva