Etikettarkiv: Leo Lundberg

KLICHÉER BLIR SANNINGAR

Tidigare i år hade svenske kung Carl Gustaf en sådan där charmoffensiv som högt uppsatta personer nu och då har. En representationsrunda kan man kalla det. Utan att vara aktuell med något särskilt alls dök kungen upp på ganska många ställen samtidigt. Jag fastnade särskilt för två intervjuer: en i tidningen Situation Sthlm som säljs av hemlösa i Stockholm och en i ett magasin som riktar sig till en medelklassig radhuspublik. I den förra tidningen skiljer sig både text och bild från hur man vanligtvis brukar presentera kungen: här framstår han som en ganska trött man.

MÄNNISKOR I OLIKA VERSIONER

Människor har på ett märkligt sätt börjat dyka upp i olika versioner. Det har med det världsomspännande nätet att göra. Ta till exempel kamraten som i sin blogg säger en sak, men lite så där på sidan om, kanske över ett glas öl eller i ett telefonsamtal, säger något helt annat. Eller Sveriges utrikesminister Carl Bildt som håller en helt annan ton i sin blogg än i interpellationsdebatterna i riksdagen.

VETENSKAPLIGT BEVISAT

Sickan är tre månader gammal. Hennes mamma har gått för att träna ett entimmespass för nyblivna mödrar. Jag är ensam hemma med Sickan. Det är första gången. Det är jag som är Sickans pappa.
Det flyter på mycket bra, jag vaggar Sickan av och an, ibland gör jag ett litet utfall, lyfter upp henne i luften och skriker ”super-Sickan ”. När grannen dunkar i väggen lugnar vi oss. Vi slår på tv:n och så sitter hon där: en professor som har forskat om skillnader i hjärnan hos kvinnor och män. Den här professorn har kommit fram till att kvinnor är bättre lämpade för att ta hand om små barn och att en man kan utgöra ett direkt hot mot en liten människa. Ja, professorn har till och med sett lårbenshalsar gå av när pappor har försökt sig på barnpassning. Och, säger hon, kvinnor är bättre på att städa. Det här har hennes neuropsykologiska forskning visat, det sitter i hjärnan, nervbanor. Och så vidare.

Fortsätt läsa VETENSKAPLIGT BEVISAT