Etikettarkiv: Matilda Hakala

Studie i mänsklig skörhet

Det bör sägas rakt ut: Henrik Janssons Nyckelroman är inte den enklaste bok att ta till sig. Janssons berättelse är hudlös och obeveklig i sin skildring av människor som verkar vara lika sköra som det bräckligt upplysta spindelnät som pryder bokens pärm. På bokens 280 sidor ryms mycket ångest och förtvivlan, krossade drömmar och avväpnande sjukdomsporträtt, även om små glimtar av hopp ryms med här och där. Nyckelroman kan kort sammanfattas som ett avskalat och okonstlat livsporträtt, där saker måste byggas upp och slås sönder för att ett eget, personligt livsmönster skall kunna växa fram.

Fortsätt läsa Studie i mänsklig skörhet

Städning med perspektiv

Maria Antas En stor bok om städning förhåller sig till sitt ämne med både jordnära humor och bestämd samhällskritik, skriver Matilda Hakala.

Det är sällan man stöter på böcker som behandlar städning, allmänt uppfattad som en av de tråkigaste och mest monotona verksamheter som kan fylla en människas vardag. Då den föredetta Astra-redaktören och litteraturexperten Maria Antas i sin första egna bok En stor bok om städning gör en djupdykning i detta nödvändiga men ofta enformiga tidsfördriv, kan man kanske först ställa sig en aning frågande till huruvida bokens innehåll också kommer att karaktäriseras av en viss långtråkighet. Till läsarens glädje visar sig dessa farhågor snabbt vara ogrundade, då Maria Antas förhåller sig till sitt ämne med både jordnära humor och bestämd samhällskritik. En stor bok om städning visar sig snabbt vara något helt annat än bara en studie i disktrasor och manglingsteknik.

Fortsätt läsa Städning med perspektiv

Sympatiskt lärardrama

Att läraryrket egentligen innebär mycket mera än att stå framför en klass, planera lektioner och rätta ändlösa högar med uppsatser och prov, är det kanske inte så många som tänker på. I Lärarrummet, Annika Luthers första renodlade vuxenroman, får läsaren följa med in bakom den låsta dörren till lärarnas egen helgedom där kaffedrickande varvas med allt från relationsdramatik till tacklandet av halvgalna föräldrar och planerandet av poesitävlingar och EU-projekt. I den rättframt humoristiska stil som är bekant från de tidigare ungdomsromanerna tecknar Luther bilden av ett läsår i Diktoniusskolan, ett sammanslaget högstadium och gymnasium placerat i en charmerande småsjabbig trävilla i bortre Tölö. Här finns all den vanliga skolproblematiken: för många projekt och för lite finansiering, mögelsporer i källaren och omotiverade elever som skolans månghövdade lärarkår gör sitt bästa för att hålla styr på. Men också svårare dilemman som mobbning, ensamhet och ryktesspridning som sätter hela skolan i gungning och skapar splittring i den annars rätt så välfungerande lärarkåren.

Fortsätt läsa Sympatiskt lärardrama

Jag bor överallt och ingenstans

Diplomathustrun Galina har tillsammans med sin man Igor och parets dotter Marina blivit stationerad vid det ryska konsulatet i Åbo, efter att familjen under längre tid vistats i både Afrika och Asien. Det ständiga flyttandet mellan kontinenter och städer har skapat en pluralistisk och identitetsmässigt brokig familjeenhet, där barnen gjort sig hemmastadda i både Japan och Finland medan Galina alltjämt lider av en gnagande känsla av rotlöshet. Frustrerad över diplomatfruns roll som portabelt hem och ständigt kulturcentrum vänder hon allt oftare blicken mot Sankt Petersburg, hennes ungdoms hemstad och en central komponent i Zinaida Lindéns tredje roman För många länder sedan.

Fortsätt läsa Jag bor överallt och ingenstans

Kärlek, klass och mansroller

Sjuksköterskan Kim har för första gången på länge tagit ledigt från jobbet för att spendera en dag hemma för sig själv, komplett med musik och enformigt lugnande korsordslösning. Då den neurotiskt oroliga grannfrun Yoana knackar på dörren med en bön om att Kim ska titta till hennes sjuke son Joaquín avbryts ändå den efterlängtade vilostunden, och då Kim senare återvänder till den lägenhet han delar med sambon Sara och hennes dotter Sofia, har en okänd äldre man plötsligt uppenbarat sig i bostaden. Den obekante mannen visar sig snart vara fadern till Sofia, Saras ex-partner Tomas Haverland, med vilken hon hade en problematisk affär medan denne fortfarande var gift. I hopp om att återknyta den sedan länge avbrutna kontakten med Sara och Sofia har Tomas sökt upp lägenheten och tagit sig in, och då de två männen konfronteras med varandra för första gången kan stämningen närmast beskrivas som kylig. Då Tomas Haverland trots Kims upprepade tillsägelser kräver att få vänta på Sara i lägenheten leds de två männen så småningom in på en diskussion om relationer, pengar och faderskap, där känslorna går heta och frågan om vad som egentligen är lycka, och framför allt ett lyckligt förhållande, dryftas många gånger.

Fortsätt läsa Kärlek, klass och mansroller