Etikettarkiv: Mohammed Omer

Ingenstans att ta vägen

På gatorna i Jabalijas flyktingläger blandas den vämjeliga stickande lukten från brända bildäck med den söta från bränt kött. Hus står vacklande på sina grunder som skal i en ihålig vittnesbörd om bomberna som skär upp dem. Ambulanser skyndar genom lägret. Sirenerna tjuter medan de samlar upp de sådade och utspridda kroppsdelar från gatorna. Det finns inte längre någon el. Rent vatten är sällsynt. Isolerade i små hålor och provisoriska skydd sitter familjer ihopkrupna runt små radioapparater, lyssnar, ber och hoppas på ett slut. Det här är verkligheten i Israels operation Hot Winter (Varm vinter), den senaste intensifierade attacken mot Gazas folk, och Israels senaste försök att tvinga bort Hamas från sin folkvalda position.På Kamal Adwan-sjukhuset i Jabalija kommer en jämn ström av skadade in. Familjemedlemmar tävlar om de utmattade doktorernas och sjuksköterskornas uppmärksamhet. Vid dörren kommer ytterligare en ambulans. Därinne klamrar sig en man fast vid sitt liv.

En dag i Gaza

Det var en lång, hemsk dag idag. Jag fotade och rapporterade från Gaza city och norra Gaza. Jag träffade två barn som hade överlevt förra onsdagens fotbollsbombning i Jabalija. De andra fyra barnen, som ni kanske vet, dödades i attacken. En av pojkarna hade inte längre kvar något kött på de nedersta delarna av benen. Han hade brännsår överallt på kroppen. Det var kanske det mest skrämmande jag någonsin sett, och som Gazabo själv har jag nog varit med om ett och annat.
Jag bad den ena pojken berätta vad som hade hänt dagen han blev träffad. Han var nio år gammal och grät när han berättade om hans kusins kropp som han såg liggande i sargade bitar på fotbollsplanen. Hans mamma, som satt bredvid sin hårt skadade son, tillade att det inte fanns el när de togs in på sjukhuset.

SEDAN BLEV DET ETT HELVETE…

Enligt poeten segrar kärleken över allt annat, men om det stämde skulle Mohammed Ghabin, hans gravida fru Safia och deras åtta barn ännu bo i det anspråkslösa betonghemmet i jordbruksförorten till Beit Lahia i norra Gaza.

Det har varit svåra tider för familjen. Mohammed Ghabin, en jordbrukare som har turen att äga en liten plätt jord och ett växthus, förlorade hela årets skörd på grund av israelernas beslut att stänga gränserna, och tvingades sälja sina varor till en bråkdel av priset på lokala marknader i stället för att exportera. Ändå lyckades han skrapa ihop mat för sina åtta barn, och den nionde som är på kommande.

Det här området hör till de lugnaste i Beit Lahia. Det enda man hör är bevattningsrörens tysta sorl i växthuset och någon hund som skäller då och då. Den ständiga israeliska bombningen – 2000 bomber under de första två veckorna i april – var visserligen oroande men höll sig ändå på ett tryggt avstånd.

Fortsätt läsa SEDAN BLEV DET ETT HELVETE…

DET ISRAELISKA VALET: GENOMBROTT ELLER SKÅMAT?

Mohammed Omer, fotograf och journalist, bosatt i flyktinglägret i Rafah i Gaza rapporterar om stämningarna bland palestinierna efter Kadimas seger i de israeliska parlamentsvalen.

Med det lägsta valdeltagande i landets historia tog sig israeliska väljare till urnorna för några veckor sedan, samtidigt som den nya Hamasregeringen avlade ämbetseden. Regeringsmedlemmarna från Gaza måste avlägga eden genom videolänk. De fick nämligen inte resa till Ramallah där den officiella ceremonin ägde rum, eftersom Israel hade stängt av gränserna till Västbanken och Gaza, och de israeliska myndigheterna redan hotat premiärminister Haniyeh med arrestering för att han är ”terrorist”.
Trots att många kandidater hann beteckna de israeliska valen som ”historiska” var det ändå upp till 40 procent av de röstberättigade som föredrog att stanna hemma på valdagen. Vissa politiska analytiker menade att likgiltigheten kan ha berott på att Kadimas seger ansågs vara en självklarhet. Kadimachefen Ehud Olmert utlyste trots allt sin seger och lovade fortsätta med samma linje som Ariel Sharon för att förverkliga en reträtt från Västbanken, och dra upp de slutgiltiga gränserna, unilateralt ”om så behövs”.

DET ISRAELISKA VALET: GENOMBROTT ELLER SKÅMAT?

Mohammed Omer, fotograf och journalist, bosatt i flyktinglägret i Rafah i Gaza rapporterar om stämningarna bland palestinierna efter Kadimas seger i de israeliska parlamentsvalen.

Med det lägsta valdeltagande i landets historia tog sig israeliska väljare till urnorna för några veckor sedan, samtidigt som den nya Hamasregeringen avlade ämbetseden. Regeringsmedlemmarna från Gaza måste avlägga eden genom videolänk. De fick nämligen inte resa till Ramallah där den officiella ceremonin ägde rum, eftersom Israel hade stängt av gränserna till Västbanken och Gaza, och de israeliska myndigheterna redan hotat premiärminister Haniyeh med arrestering för att han är ”terrorist”.Trots att många kandidater hann beteckna de israeliska valen som ”historiska” var det ändå upp till 40 procent av de röstberättigade som föredrog att stanna hemma på valdagen. Vissa politiska analytiker menade att likgiltigheten kan ha berott på att Kadimas seger ansågs vara en självklarhet. Kadimachefen Ehud Olmert utlyste trots allt sin seger och lovade fortsätta med samma linje som Ariel Sharon för att förverkliga en reträtt från Västbanken, och dra upp de slutgiltiga gränserna, unilateralt ”om så behövs”.

Fortsätt läsa DET ISRAELISKA VALET: GENOMBROTT ELLER SKÅMAT?