Etikettarkiv: Nekrolog

En stark försvarare av välfärdsstaten är borta

Vi nåddes denna vecka av sorgebudet att Vänsterförbundets förra riksdagsledamot och Europaparlamentariker Outi Ojala har avlidit efter en längre tids sjukdom. Outi Ojala hann fylla 70 år. Hon växte upp i Villmanstrand och var en äkta karelare, fastän hon levde sitt vuxna liv i Helsingfors.  Hon var uppskattad över parti- och generationsgränser och känd både för att genuint ”bry sig om”, jobba hårt för det hon trodde på, men också för sitt temperament, som kom just av det ärliga och aktiva engagemanget.

Hon var riksdagsledamot 1991–1996 och 1999–2007, däremellan var hon Europaparlamentariker, Hon hade under åren många förtroendeuppdrag och var också länge bland annat medlem av Helsingfors stadsstyrelse. Berghäll var hennes stadsdel, fast hon trivdes bra också i Arabiastranden dit hon flyttade efter pensioneringen.  Till sitt ursprungliga yrke var hon sjukvårdare och kom till politiken via sitt fackliga engagemang i sjukvårdarnas förbund Tehy.

Outi var aktiv i många frågor;  hon var nordist och aktiv för fred. Socialpolitik och hälsovårdsfrågor brann hon för, hon slutade aldrig att försvara den offentliga vården, där hon själv jobbat i två decennier och som hon såg som en viktig grund för välfärdssamhället. Hon var mycket oroad över den förestående social- och hälsovårdsreformen och vad allt den så kallade ”valfriheten” skulle innebära för finansieringen av den offentliga vården i längden.

Många kommer ihåg henne för hennes motion redan på 90-talet i riksdagen för att samkönade par skulle kunna registrera sitt parförhållande, något som slutligen gick igenom i riksdagen först 2002 (och först i år ledde till  möjlighet till äktenskap).

Outi var i många år medlem av Nordiska rådet och 2002 också Nordiska rådets president, och senare efter att hon lämnat riksdagen ordförande i Pohjola-Norden. Nordiskt samarbete var för Outi viktigt och naturligt, hon hade själv jobbat som sjukskötare i Sverige i sin ungdom och hade familjemedlemmar i Sverige. För Outi var det svenska språket självklart en del av den finländska identiteten.

När Outi blev pensionerad började hon på allvar ta sig an allt det hon inte hunnit med under de tider hon var politiker, hon reste mycket, bland annat  genom Ryssland med den legendariska transsibiriska järnvägen. Det andra hon tog sin an på allvar var kultur,  i alla olika former, men mest  musik, teater och bildkonst. Hon skaffade sig på ”gamla dar” efter pensioneringen körkort, dels för att hon lättare skulle komma till Kuhmo musikfestival som hon sedan länge besökte nästan varje sommar.

Outi var en varm människa som tog sina medmänniskor på allvar, hon gav råd och stöd till yngre politiker, och äldre – om man bad om det, och ibland fast man inte bad om det. Hon var passionerad i allt hon gjorde och det märktes. Var man än rörde sig med Outi, kom folk för att säga några ord, till och med när hon simmade i Medelhavet dök det bland vågorna fram någon väljare som ville hälsa. Många är vi som kommer att sakna Outi och hennes humor och värme.   

Laura Lodenius
var Outi Ojalas vän och jobbade med och för henne en del år.
Foto: Sami Liukkonen

   

Feminist, forskare, författare

harriet clayhillsOm jag är någonting så är jag feminist, sade den då 81-åriga Harriet Clayhills i tv-dokumentären Käringen mot strömmen (YLE, 2002). Etiketten kvinnosakskvinna var för begränsad.

En kvinnosakskvinna kämpar främst för formella rättigheter inom det borgerliga samhällets ram, medan en feminist vill ha en grundläggande förändring av förhållandet mellan man och kvinna och av samhället i stort.

Fortsätt läsa Feminist, forskare, författare

Bertel Stenius är död

Bertel Stenius var den den borne journalisten. Han började med klasstidningen på fyran i Lärkan på 40-talet och arbetade med medlemsbladet för patienter med trigeminusneuralgi ännu kring millennieskiftet. Men den viktigaste insatsen gjorde han på 50- och 60-talet som redaktionssekreterare och reporter på Ny Tid – det finns fortfarande de som minns hans reportage från någon av den tidens stora strejker. Christina Nordgren-Siivonen, som var hans kollega under en del av den tiden minns honom som otroligt beläst och språkkunnig.

– Han var en unik personlighet, sådana växer inte på träd.

Efter tiden på Ny Tid verkade han länge som översättare på FFC, framför allt för Löntagaren.

I början av 90-talet fick han diagnosen MS, multipel skleros. Han grundade sedan och ledde en förening för patienter med trigeminusneuralgi, en MS-relaterad sjukdom, och såg förstås till att den hade sitt eget informationsblad.

Peter Lodenius

Bengt Anderberg, till minne

Vaknar okristligt tidigt. Ingen idé att invänta gryningen. Får klara uppståndelsen för egen maskin. Kaffekopp och läsfåtölj. Radion på lätt tomgång. Och så plötsligt, bland all börsbråte och ekonomisk villervalla: författaren Bengt Anderberg är död. Även om jag länge vetat att ha vandrat i en annan värld och var på väg mot de 90, så… hans pojkaktiga röst och oemotståndliga skratt infinner sig i sinnet. Jag ser honom barfota i gräset där utanför Øster-Marie på Bornholm, i GAIS-tröja och kortbyxor. Bland fritt skuttande höns, vattnande sina älskade stockrosor.

Född på Hisingen strax efter första världskriget i en familj med fem barn. Efter novelldebuten kom det skandalomsusade genombrottet med romanen Kain, som var långt före sin tid i sin respektlöshet mot makten och auktoriteterna och genom sin sensuella frispråkighet. Anderberg var också verksam som översättare och dramatiker, som lyriker och som kunskapsförmedlande fontän i sina otaliga Expressen-artiklar genom åren. Hans sista bok blev den digra romanen Amorina som utgavs 1999.

Bengt Anderberg och hans Astrid, keramiker och konstnär och en härlig människa, gästade även Torsby, där hon ställde ut på Heidruns och han höll en omtumlande dikt- och föreläsning. Att resa var inte Bengt Anderbergs favoritdisciplin, så det kändes som något av en bragd att få honom till Värmland. Men han skulle återvända hit, när han emottog det lyriska Frödingpriset.

Han var ingen kompromissernas man, utan visste vad han ville. Och gillade.

Å ena sidan en av de stora kännarna av Gamla Testamentet och å den andra en urbota ateist. Fröding tyckte han om, men stod inte ut med Dan Andersson. Bohuslän OK men tummen ner för Halland. Och så vidare.

Jag kan ännu se honom sitta blick–stilla framför Tour de France-teven i det vackra allrummet i Rønne, när solen glittrade i Östersjön där nere och man kunde se skymten av Christiansø, en plats som han aldrig skulle sätta sin fot på. Men till Värmland kom han, det är jag glad och tacksam för. Och i mitt inre porlar hans skratt, som en yster vårbäck en grådisig oktobermorgon.

Bengt Berg