Etikettarkiv: Otso Harju

Miljöskyddet undermineras indirekt

TTIP-avtalet har klart negativa konsekvenser för det europeiska miljöskyddet, säger den svenska riksdagsledamoten och före detta europaparlamentarikern Carl Schlyter från Miljöpartiet.

Problemen finns på flera olika nivåer, dels gäller det de välkända ISDS-mekanismerna och dels den ömsesidiga acceptansen av standarder, säger Carl Schlyter som i tiderna grundade den kritiska bloggen ttippen.se.

Fortsätt läsa Miljöskyddet undermineras indirekt

Allt kommer från Indien

Alltså jag skämtar inte: precis allt har tydligen egentligen sitt ursprung i Indien. Bilar, konstbefruktning, kyssar och intersexualitet är bara början. Eller åtminstone kommer någon i Indien att påstå det, och många fler att tro på det, det kan jag garantera. Det är så debatten i landet fungerar år 2014.

Egentligen handlar det ju om avigsidan av en bekant slant. Den vanligare och mindre intressanta delen är hur allt som upplevs som icke-önskvärt påstås ligga utanför indisk kultur. Här skiljer sig Indien knappast mycket från Finland eller något annat land. Men det är den andra sidan som är roligare – hur det som anses vara önskvärt snabbt inkorporeras i vad som anses indiskt. Fortsätt läsa Allt kommer från Indien

Skenhelighetens triumf

Det är underligt att vara i Indien just nu. När jag var 20 lovade jag mig själv att jag inte skulle resa till landet mera ifall Narendra Modi blev premiärminister. Nå, nu flera år senare ter sig det hela som en ganska pinsam form av protest. Ungefär som ett barn som surar i ett hörn och tror att det gör saker bättre och i smyg hoppas på att någon bryr sig. Världen kunde självklart inte bry sig mindre, om det så mirakulöst skulle uppstå en folkrörelse för en bojkott.

Fortsätt läsa Skenhelighetens triumf

Ingen räddning på kort sikt

I Helsingfors finns alldeles för få hyresbostäder, så mycket är klart. Situationen är så dålig att den hotar stadens ekonomiska framtid. I bakgrunden spökar en ineffektiv marknad, råddig markpolitik och en oklarhet om vem man egentligen borde skylla på.

26 kvadratmeter i Alphyddan? 720 euro i månaden. 25 kvadratmeter i Haga? Det blir 620 euro i månaden. Helsingfors har ett enormt bostadsproblem. Eller egentligen rätt så många. De som har minst behov drabbas mest. En enrummare är guld värd.

Fortsätt läsa Ingen räddning på kort sikt

Trängsel – en grön möjlighet eller ett socialt dilemma?

Helsingforsare har betydligt färre kvadratmeter till sitt förfogande än andra finländare. Föga överraskande är det barnfamiljerna som bor trängst. Den traditionella medelklass-drömmen om luft och utrymme driver många familjer till gränskommunerna. På senare tid har vissa ändå börjat ifrågasätta behovet av en bostad som fyller stadens kriterier på bra boende. Orsakerna till detta är såväl kulturella som ekologiska.

Artur Närvänen bor på en av de där gatorna i Kronohagen som man aldrig skulle gå längs ifall man inte har ärende dit. På grund av höjdskillnader går man för att nå hans bostad på gårdssidan två trappor ned från ytterdörren. I vad som brukade vara en lya för tjänstefolket finns nu något som kunde utgöra en modell för modernt kompaktboende. Kvadratmetrarna är få men det hela är planerat så att ingenting verkar ta plats. Den enorma skivsamlingen ryms bra, och inte ens cykeln i tamburen verkar ta upp mycket plats. Från det stora fönstret kan man ta ett kliv rakt ut på innergården.

Fortsätt läsa Trängsel – en grön möjlighet eller ett socialt dilemma?