Vad är Ny Tid?

Ny Tid är en partipolitiskt obunden vänstertidskrift med fokus på kultur, samhälle, politik och miljö. Tidskriften värnar om den långa och långsamma journalistiken och blandar utrikesreportage med personporträtt, essäer, recensioner och konst- och kulturdebatt. Bland tidningens medarbeterare finns några av Nordens intressantaste frilansjournalister och kolumnister.

Ny Tid har en upplaga på cirka 2 000 exemplar och utkommer sedan januari 2015 en gång i månaden. Webbsidan läses av över 12 000 unika besökare i månaden.

Tidningen grundades 1944 och hette då Folktidningen Ny Tid och var språkrör för folkdemokraterna (DFFF), som senare blev Vänsterförbundet.

Sedan 2017 ges tidningen ut av stödföreningen Tigern rf. Tidskriftens hemort är Helsingfors, men fokus ligger på hela Norden och resten av världen.

Ny Tid har funnits på nätet sedan 1994, och på webbsidan kan du fritt leta bland över 6 000 artiklar från 1948 till i dag.

Ny Tid tilldelades 2013 “Kulturtidskrifternas kvalitetspris” av Finlands undervisnings- och kulturministerium.

Kontakta Ny Tid!


Sagt om Ny Tid

“Ny Tid är den enda massmedium på svenska som tagit på allvar den sensationella idén att Europa betyder hela Europa och inte endast väst.”

Horace Engdahl, Svenska Akademins ständige sekreterare 1999-2009).

“Ny Tid är, till skillnad från de flesta svenska tidskrifter, befriande chosefri.”

Anders Ehnmark, författare och journalist.

“Ny Tid är ett fenomen, inte bara en tidning.”

Kommentar i Ny Tids läsarundersökning våren 2000.

“(Ny Tid) tar läsaren till den fruktbara och mångfacetterade grogrund, ur vilken en levande kultur och förståelsen för vår samtid växer.”

Finlands undervisnings- och kulturministerium i motiveringen till att Ny Tid 2013 fick Kulturtidskrifternas kvalitetspris.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den finlandssvenska vänstertidningen