Trots den förföriska titeln De vackra hästarnas land (Kauniiden hevosten maa) handlarRitva Kovalainens fotoutställning inte om hästar. Istället står hästarna i utställningstiteln närmast som en metafor för det starka, sköna och vilda turkiska landskapet i Kappadokien som i många år fascinerat och förundrat besökare från hela världen. Detta landskap som Kovalainen skickligt lyfter fram skapades för flera miljoner år sedan, då de två vulkanerna Erciyes dagi och Hasan dagi hade utbrott och täckte den enorma högslätten med aska och tuff (vulkaniskt damm). Senare har väder och vind skapat dessa märkvärdiga formationer och figurer som man kan se idag.

I Kovalainens fotografier blandas tuff med landskapets starka jordnära färger: rostbrunt, rött, ljusrött och klargult. Landskapsporträtten varvas med bilder av människorna, boskapen och de små städerna i området. Och det är genom dessa fotografier av civilisationen mitt i det karga landskapet som vi ser en glimt av de historiska fotspåren i Kappadokien. Utöver själva högslätten ger Kovalainen utrymme för de underjordiska städerna som blev byggda av kristna på flykt från romare omkring år 200 e. Kr. Vissa av städerna når ner till 10 etager under jorden.

Mycket tidigt kom bosättarna nämligen på att jorden inte var fruktbar men att det gick att bearbeta stenarna. Därför har det genom åren skapats hål, grottor och lagerrum i själva klipporna som blivit en av Turkiets främsta och mest särpräglade sevärdheter.
Ritva Kovalainens fotografier är sköra och de vilda landskapen får en imponerande presentation på de stora fotodukarna. Kontrasten mellan konstnärens känsliga och finstämda grepp och det karga, massiva och imponerande landskapet är mycket fin. Det är även ett lyckat stilistiskt val att låta trycka fotografierna på ett papper som sugit upp en del av färgerna eftersom detta skapar en finkornig yta som ger ett akvarellaktigt intryck. Tankarna går till drömlandskapet långt bortom bergen i Turkiet.

Ritva Kovalainen, De vackra hästarnas land, 12.1–4.2.2007.
Fotogalleriet Hippolyte, Kalevagatan 18 B, Helsingfors. www.hippolyte.fi

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.