Samtidigt som andra tvångsåtgärder utan juridisk grund har minskat har antalet tvångsomhändertagna barn återigen ökat. J.P. Roos har läst Maija Runcis nya bok om omhändertagande av barn i Sverige och jämfört slutresultaten med situationen i Finland.
Skakande läsning
Maija Runcis, som tidigare skrivit en uppmärksammad bok om steriliseringar, har nu gett ut en intressant studie om tvångsomhändertaganden i Sverige. Hon har valt fem olika tidpunkter, 1928, 1938, 1948, 1958 och 1968 som exempelår, och för varje år presenterar hon både den aktuella diskussionen och några rättsfall, där föräldrarna överklagat myndighetsbeslut. Resultaten är ganska så deprimerande. Föräldrarna har oftast förlorat processen och barnen. Som läsare blir jag också lätt missnöjd. Fallen kunde ha belysts utförligare och skillnaderna diskuterats mera systematiskt.
Skillnader mellan Sverige och Finland
Det verkar som om Finland för länge sedan gått förbi Sverige som det land där barn tas i förvar av så kallade specialister på grund av relativt triviala orsaker. (Till exempel kan föräldrarnas vårdnadstvister få myndigheterna att tvångsomhänderta ett barn och placera det hos den ena föräldern, utan att barnet i sig skulle vara det minsta illa skött.) Vi har bara inte upplevt lika stora skandaler som Sverige under den värsta perioden av tvångsvård. Vi har också fler barn i fosterfamiljer medan de institutionella placeringarna är vanligare i Sverige. Bara 10–20 procent av barnen i Sverige placeras i dag i fosterfamiljer, jämfört med 40 procent i Finland.
Inget nytt under solen
Med tanke på helheten är det frapperande hur lite som har förändrats under snart ett sekel av omhändertaganden. Från första början har föräldrarnas (eller barnens) åsikter inte haft något värde, och så är det fortfarande. De befinner sig alltjämt i en återvändsgränd: varken ekonomiska eller emotionella argument biter. Om de sade sig behöva mera stöd för att kunna sköta barnen var de själviska och beskylldes för att bara vara efter de ekonomiska förmånerna förknippade med barnen. Deras kärlek till barnen ansågs vara felriktad eller konstgjord. Det lades”modern till last” både om hon inte hade varit i kontakt med barnet eller om hon hade försökt ta kontakt med barnet: det första betydde att hennes ”moderskärlek” inte var äkta och det andra att hon inte förstod barnets bästa. På samma sätt kan en alltför desperat förälder i dag stämplas som överbeskyddande och för att ha ett ”symbiotiskt” förhållande till sitt barn.
J P Roos