Den norska litteraturtidskriften Vinduet utkorades till “Årets nordiska tidskrift” under Tidskriftsdagen på Litteraturhuset i Oslo förra veckan.– Det bästa med Vinduet är alla fantastiska människor jag fått jobba med, alla våra underbara medarbetare som befinner sig på en helt annan nivå än jag, sade redaktören Audun Vinger blygsamt då han tog emot priset, ett konstverk signerat Joakim Lund.

Vinduet är en tidskrift av det glassiga slaget, och utkommer fyra gånger om året med dryga 100 sidor. Den ges ut av förlaget Gyldendal – i Norge tycks alla större förlag ge ut en kulturtidskrift.

I juryns motivering beskrevs Vinduet som “traditionsrik på gränsen till att vara retro och samtidigt hypermodern.” Juryn berömde tidskriften för dess bredd, med allt från impressionistiska intervjuer till tyngre faktaartiklar, och dess höga ambitioner för den visuella utformingen. Vidare sägs den vara välskriven och -redigerad, och berätta brett och tillgängligt om tendenser i skönlitteratur och angränsande konstformer, internationellt och nationellt.

Juryn bestod 2009 av Kjell Lars Berge (norsk professor i nordiska språk och litteratur), Søren Vinterberg (dansk journalist och kulturskribent), Jörn Donner (finländsk författare och filmproducent), Guðmundur Oddur Magnússon (isländsk professor i grafisk design) och Astrid Trotzig (svensk författare).

De nominerade tidsskrifterna var Kritik (Danmark), Kaltio (Finland), Rafskinna (Island), OEI (Sverige) och Vinduet.

Priset delades nu ut för första gången, och bakom ligger den nordiska tidsskriftsföreningen. Nästa år koras vinnaren i Finland, i samband med Helsingfors bokmässa i oktober.

Solveig Arle

Lämna en kommentar