Alla under samma tak

av Lasse Garoff

I föreställningen Under the Same Roof på Teater Universum berättar människor från olika delar av världen, som av olika orsaker valt att flytta till Finland, om sina erfarenheter av migration och av att anpassa sig till ett nytt samhälle och en ny kultur. Som åskådare ska man inte förvänta sig någon uppvisning av konventionell scenkonst – det är ryckigt och ojämnt. Men det är också väldigt ärligt, och som deltagare (det känns till och med fel att beskriva mig själv som åskådare) får jag en sällsynt känsla av att blicka in i andra människors liv, och av att se mig själv och mitt land ur ett nytt perspektiv.

I tur och ordning uppträder de medverkande med allt från ståuppkomik och personliga anekdoter till hårda skildringar av diskriminering. Publiken inbjuds också att dela med sig av sina berättelser, och när också publiken uppmuntras att berätta om sin familjehistoria och stora frågor som ligger envar nära hjärtat skapar det en genuin stämning av att vi alla, under detta tak, förs närmare varandra. Det skapar en rosig stämning av att människor över hela världen egentligen är ganska lika varandra.

I kölvattnet av ett deprimerande riksdagsval är det kanske just den injektion av optimism och ljus som sinnet behöver. Under the same roof är också en påminnelse om att förändring drivs fram, inte så mycket av politiska val eller vem som sitter i regeringen, utan av människor som med sin blotta existens förändrar ett stagnerat samhälle.

Enligt programbladet är ambitionen är att göra det främmande bekant. Det lyckas ensemblen ganska bra med.

Lasse Garoff

Under the same roof – Historier från nära och fjärran spelar på Teater Universum 15-17.5.

Initiativtagaren till projektet är skådespelare/regissör Oskar Silén. Med sig i arbetsgruppen har han skådespelarna Max Bremer, Kajsa Ek, Christoffer Strandberg och ljusdesigner Roni Lindholm samt producent Christoffer Allén och praktikanten Emilia Lax. Medverkande är Albina Raivio, Alireza Momtaz, Antonio van Cleave, Faycal Marouf, Fereshteh Qorbani, Houda Wahbi, Jean-Luc Rossin, Ekaterina Meriläinen, Maïmouna Jagne-Soreau, Michael Kanu, Motaz Omarien och Slava Dugin.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.