Etikettarkiv: Lars Vikström

Socialdemokraterna har seglen i fel position

Trots ett av sina sämsta val någonsin blir de svenska socialdemokraterna igen den nya regeringsbildaren, med partiordförande Stefan Löfven i spetsen. Ett knepigt parlamentariskt läge har dock uppstått, utan absolut majoritet och ett delvis oklart parlamentariskt underlag för en regering. 

Ingen verkar så där riktigt glad över valresultatet i Sverige och många verkar ha vaknat upp efter valnatten med någon slags politisk baksmälla. På Socialdemokraternas valvaka i Stockholm Waterfront där jag befann  mig var stämningen relativt dämpad. Visst, när Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven gjort entré i lokalen exakt klockan 24.00, hade applåderna piskat upp stämningen något och när han avtackats med två blomsterkvastar och den samlade världspressen omringat honom verkade partiarbetarna äntligen förstå att man faktiskt vunnit valet.

Fortsätt läsa Socialdemokraterna har seglen i fel position

”Den gamla goda svensktiden” – om Estlands svenska historia

När man ibland i Estland säger att något är svensktida, så avser man att saken eller företeelsen i sig är urgammal. Det är också en lång tid sedan Estland var svenskt, men spåren och påverkan från den svenska perioden dröjer sig kvar. Lars Vikström recenserar Kari Tarkiainens och Ülle Tarkiainens bok om Estlands svenska historia.

Historiskt sett har det i Estland funnits en dyrkan av den svenska tiden, ungefär på samma sätt som man fortfarande gör i de tidigare svenska nordtyska provinserna, i städer som Wismar och Stralsund. Talesättet ”den gamla goda svensktiden” har varit en realitet. Troligen föddes uttrycket någon gång efter svensktidens slut, alltså under det ryska 1700-talet, då allt enligt många bara blev sämre. Det tror i alla fall Kari Tarkiainen och Ülle Tarkianen i sin nya bok Provinsen bortom havet. Estlands svenska historia.

Fortsätt läsa ”Den gamla goda svensktiden” – om Estlands svenska historia

Brev från Schjerfbeck

Helene Schjerfbeck (1862-1946) är en av Nordens få stjärnor på den internationella konstnärshimmelen. Med sitt känsliga, finstämda och egenartade bildspråk har den finlandssvenska konstnärinnan målat stor poesi. Ju fler som upptäcker henne, desto populärare tycks hon bli och så där har det hållit på i några decennier. Utställningarna avlöser varandra i år i Finland och i Sverige, eftersom det är 150 år sedan konstnärinnan föddes.

Fortsätt läsa Brev från Schjerfbeck