Etikettarkiv: Nyambura Mutanyi

Valfred till ett högt pris

Det har gått nästan tre månader sedan kenyanerna gick till val. I ett land där politiken hela tiden lever känns det som tusen år. Valet den 4 mars föregicks av ett starkt fredsinitiativ med händelserna efter valet år 2007 i åtanke. Nu lever landet mitt i nya spänningar efter det omstridda valresultatet, skriver Nyambura Mutanyi.

Kring valet i mars var Kenya så inställt på fred att alla försök att lyfta fram medborgares öden i vissa delar av landet (exempelvis vid Tanaflodens deltaområden där civila oavbrutet föll offer för anfall från paramilitära gäng) fördömdes som provokationer. Fred var ordet alla samlades kring under tiden efter valet.

Fortsätt läsa Valfred till ett högt pris

Kenyas unga gör alternativ politik

Ngugz, Mukta och Moresh tillhör alla konstnärsgruppen Wakajukuu.

Kenyas unga är desillusionerade beträffande landets partier och politiker. Ändå har de en nyckelroll då landets framtid skall formas, skriver Nyambura Mutanyi.

På grund av en rad orsaker, främst stamlojalitet och -allianser, har Kenya aldrig haft en verkligt ideologisk politik. I stället har fokus legat på personlighet, och väljarna har bytt parti beroende på vilka politiker som ställer upp på deras listor. Kanske detta beror på att demokratin i Kenya fortfarande är relativt ung; i år är det exakt tjugo år sedan det första flerpartivalet hölls.

Den kenyanska demokratin sätter dock en viss grupp i en unik position, nämligen Kenyas unga. Då det inom kort blir val igen är det en stor del av dem som får rösta för första gången och samtidigt tillhör  de den första generation som levt hela sitt liv i ett demokratiskt flerpartisystem.

Demografin i Kenya visar på en ungdomsbubbla av avsevärda proportioner. Personer i åldern sexton till trettio utgör majoriteten av befolkningen. Samtidigt är ungdomsarbetslösheten extremt hög och chanserna att avancera i samhället ytterst små för många unga. Som den arabiska våren så tydligt visat är detta en krutdurk för revolution.

Fortsätt läsa Kenyas unga gör alternativ politik