En världsomsegling under havet

av Kurt Sourander

Walt Disneys filmatisering av Jules Vernes ungdomsklassiker En världsomsegling runt havet är på det hela taget en festlig och sevärd film. För egen del var jag missräknad, när Nautilus gled in på duken, en alldeles naturtrogen abborre med taggiga fenor i stället för den spolformiga stålcigarr, som skildras i boken. Men varför vara otacksam? Spännande var det i alla fall och i synnerhet dusten mellan kapten Nemo och jättebläckfisken, ett skumgummimonstrum, över vars avhuggna sugarmar många djurvänner fällt feta krokodiltårar. Så farligt var det alltså inte. Däremot kan diskuteras om en typ som kapten Nemo är tillgänglig för barn, den besvikne frihetshjälten, vars sårade rättsmedvetande slagit om i hat till civilisationen, undervattenspiraten som skjuter skepp i sank för att hämnas mordet på sina anhöriga. Men rollen gestaltas inte utan finess av James Mason, skådespelaren som alltid ges roller, där han med döden får sona sina brott. Kirk Douglas som harpuneraren var alldeles för bråkig och spelade buskteater bland tångruskorna.

Kurt Sourander

Fotnot: Filmen som avses här är alltså Disneys 20,000 Leagues Under the Seas från 1954, i regi av Richard Fleischer, och med ovan nämnda Mason och Douglas, samt Peter Lorre och Paul Lukas i huvudrollerna.

Lämna en kommentar