Nu på sommaren kryper de fram. Myllrar ut ur veckotidningarna. Tipsen för att bli av med celluliterna. Men var finns föremålen i fråga? Och vad är det?

– Har ni något mot celluliter? frågar jag i hälsokostaffären.
Jag får en hel hög med krämer, plåster och tabletter i min famn. Om jag inte nöjer med mig dessa kan jag gå på behandling på skönhetssalong. På den salong jag uppsöker finns tre olika kurer att välja mellan. En kur på en vecka kostar drygt 1 000 mk. Då får jag två olika krämer att smörja in mig med, instruktioner för ett dietprogram och flera massagebehandlingar. Månadskuren kostar strax under 5 000 mk.


Det finns tre olika grader av celluliter, berättar kosmetolog Ull-Britt Nordin på nästa skönhetssalong jag uppsöker. Första stadiets celluliter syns bara när man nyper tag om huden. Andra stadiet syns när man står upp. Och tredje gradens celluliter syns även när man ligger ner. De två första kallas mjuka celluliter och det tredje stadiet är en hårdare form.
På 30-talet, när min farmor var liten, var hennes mamma så bekymrad över hennes fräknar att hon tog med henne till en skönhetssalong i närmaste större stad. Kvinnan på skönhetssalongen studerade farmors fräknar genom ett förstoringsglas, och konstaterade att de var av den typen man inte behöver göra något åt. De var nämligen inte sådana fräknar som går på djupet.
Hur man i så fall skulle ha åtgärdat fräknarna vet inte farmor. Däremot vet de flesta kvinnor i dag vad man borde göra åt celluliter. Dricka vatten, nypa sig i benen, inte sitta med benen korsade. Tipsen är många. Och vaga. Ingen verkar veta hur de egentligen påverkar celluliterna. Eller vad celluliter exakt är. ”Det är väl någon slags gropar i låren” säger de flesta jag frågar. Många säger också ”Kolla mina lår så skall du få se på celluliter!” Klart är dock för de flesta att det är i sammanhanget ”göra något åt dem” som de nämns.

Skyll dig själv

I boken Fri från celluliter läser jag att det är vi själva som orsakar celluliter. ”Genom slarv saboterar vi naturens precision.” Celluliter uppkommer genom vår livsstil. Om vi till exempel sitter stilla mycket, stressar, har dålig hållning, sitter med korsade ben, eller använder höga klackar eller åtsittande kläder, finns det risk att celluliter bildas. Att vara kvinna bör man heller inte ägna sig åt om man vill vara fri från celluliter. Kvinnligt könshormon skapar ”en god grogrund” för dem.
För att undvika att få celluliter borde man med andra ord undvika allt detta.
Celluliter. Ett ord i pluralform. Kan man ha endast en cellulit? Hur ser den ut, i så fall? Är celluliten själva gropen, eller är det någon grej som ligger innanför huden? I en roman läser jag om ”en bakdel som celluliterna redan malträterat illa nog”. Det låter aggressivt. Som ett slags parasit som angriper kroppen. Något som sitter utanpå, eller gräver sig in, och som definitivt inte hör dit egentligen. Något som bör avlägsnas från den friska, normala kroppen.
Men vad är då egentligen celluliter, rent fysiskt? Kosmetolog Ull-Britt Nordin förklarar att det handlar om lokala fettsamlingar där blod- och lymfacirkulationen fungerar sämre än vanligt. Man känner igen celluliter på att huden har blivit slapp, ojämn och gråaktig.

(Jag lämnar en tom rad här för att ni alla nu ska kunna kolla om ni har celluliter.)

Celluliter har att göra med fettceller som har förstorats och vätskor och slaggprodukter som har samlats mellan dem. När detta sker sväller huden upp. De olika behandlingsmetoderna går ut på att få ut slaggprodukterna ur kroppen, minska fettet och öka blod- och lymfacirkulationen samt ämnesomsättningen.
Celluliter bör, som sagt var, avlägsnas från kroppen av det skälet att de är fula. Men ganska fort går termerna in på hälsa. När jag, för att informera mig om ämnet, ringer runt till olika damtidningar, vet de inte vart de ska koppla mig. ”Ämnet ligger ju mitt emellan skönhet och hälsa”.
Det som bör göras för att minska celluliterna är samma sak som för att hålla sig frisk. Äta rätt, motionera. Det låter inte sunt med nedsatt blodcirkulation och grådaskig hy. Ull-Britt Nordin menar att celluliter är ett ämnesomsättningsstörningstillstånd. I boken jag läser talas det om cellulitsyndrom, vävnadsskador och kroppstoxicitet.

95 procent har det

Ordet cellulit kommer från latinets ”cellulla”, vilket betyder liten kammare. Ändelsen ”-itis” betyder på medicinskt fackspråk att en inflammation föreligger. Enligt The Beauty Bible har 95 procent av alla kvinnor celluliter. Är 95 procent av alla kvinnor sjuka? Lider 95 procent av alla kvinnor av nedsatt blodcirkulation och inflammation i cellerna? Detta verkar vara ett gigantiskt folkhälsoproblem.
De olika sjukhusens växeltelefonister skrattar generat när jag framför mitt ärende. Celluliter? Vilken typ av läkare skulle kunna veta något om det? Problemet är att läkare i allmänhet inte vill uttala sig om företeelser de inte är specialicerade på. Och det finns ingen läkare i hela Norden som är specialiserad på detta ämne ”mitt emellan skönhet och hälsa”.
– Menar du celluliter eller kosmetiska celluliter? frågar hudallergiläkare Martti Hannuksela, som jag till slut hittar, när jag framför mitt ärende. Det visar sig att själva användningen av termen celluliter är ett missförstånd. Celluliter är en medicinsk diagnos, som innebär en inflammation i hudens bindväv. Tillståndet är allvarligt och måste behandlas med antibiotika.

Sjukt att oroa sig

– Kosmetiska celluliter består av fett som samlas i bindvävsfacken på överviktiga kvinnor, berättar Hannuksela. Därför blir huden ojämn.
– Men hur samlas då fettet på personer som inte har celluliter? undrar jag. Det måste ju finnas de som har fett på kroppen, men inte celluliter.
– Finns det? säger Hannuksela förvånat.
Celluliter är alltså, enligt Hannuksela, normalt fett som finns hos överviktiga kvinnor. Det kan även uppkomma hos dem som inte är överviktiga. Men om jag förstår Hannuksela rätt så är det inte skillnad på cellulitfett och vanligt fett. Istället för att använda ord som ”störningar” och ”försämringar”, kallar Hannuksela celluliter för en normal variation. När jag frågar om det kan vara skadligt skrattar han och förnekar det. Det enda onormala i samband med celluliter är att oroa sig över dem, menar han.
Celluliter är genetiskt betingat, säger Hannuksela, och det är mycket svårt att påverka dem. Att äta normalt och motionera kan hjälpa, eftersom man då minskar risken för att samla på sig fett överhuvudtaget. Däremot hjälper inte torrborstning och olika krämer alls.
– Men hur skall man då göra för att bli av med dem?
– Man skall acceptera att man har celluliter och att det hör till kvinnan, svarar Hannuksela. Titta på Rubens tavlor!

Drabbad av öra?

Enligt Martti Hannuksela är celluliter ett fullt friskt tillstånd. Något tillspetsat skulle man alltså kunna drabbas av öra, likaväl som av celluliter. Instruktionerna för hur man blir av med sina celluliter svänger dock fram och tillbaka mellan skönhet och hälsa. Celluliterna skall bort för att de är fula, men de uppkommer genom osund livsföring. Så förvandlas en skönhetsnorm till ohälsa och celluliter blir ett tecken på att man fört ett osunt liv. Att man låtit bli att ta hand om sin kropp. Ett lår med celluliter blir ett pinsamt bevis på att man inte har kontroll.
Begreppet naturlig, kopplat till hälsa, svävar över anticellulitinstruktionerna. I ena stunden är kroppen en känslig konstruktion vars naturliga balans vi har rubbat då celluliter uppkommer. I nästa stund orsakar kvinnliga hormoner en grogrund för celluliter. Och denna (naturliga?) grogrund bör motverkas. Här görs alltså inte kopplingen att om kvinnliga hormoner skapar celluliter, borde celluliter vara naturligt hos kvinnor. Istället påpekas att det går att ”jämna ut hormoniella toppar och därmed förhindra celluliter från att samlas i känsliga områden”. Med hormoniella toppar menas puberteten, graviditeter och klimakteriet. Under 1800-talet ansåg läkare att kvinnor hade större benägenhet att bli kriminella under dessa perioer. I dag är de alltså något som ”orsakar” celluliter.

Skönhetsnorm blir vetenskap

Är blodcirkulationens förämring en följd av att det har bildats en cellulit, eller bildas celluliten till följd av dålig blodcirkulation? Är den gropiga hyn samma sak som celluliter, eller finns det något inne i kroppen som man kan se med mikroskop, som är själva celluliten? Det första stadiets celluliter syns ju inte ens. Finns de då? Jag har fortfarande inte efter mina intervjuer förstått exakt vad en cellulit är, och kanske är det det som är meningen? Kunskapen om celluliter rör sig i ett slags biologiskt, normativt, hälso-skönhets-gränsland, där det verkar omöjligt att få klara besked.
Produkterna mot celluliter har vetenskapligt klingande namn som CLA 80, och pO2 Contour. Själva namnet cellulit är egentligen en medicinsk term. Så legitimeras en skönhetsnorm med hjälp av hälsa, naturlighet och vetenskap.
Det råder uppenbarligen delade meningar om vad som orsakar celluliter och huruvida det går att ta bort dem. Men varför ställa frågan vad som orsakar dem? Frågan ställs därför att det i dag inte är fräknar som är ett problem. Istället är det utseendet gropiga lår som har pekats ut, namngetts och bestämts vara fult. Det blir ett tillstånd, något man drabbas av.
”Kvinnor borde acceptera att de har celluliter”, säger Martti Hannuksela. Fanns inte termen och fulhetsstämpeln kring den, skulle man inte ens behöva accptera det.
Det går kanske att finna ett svar på vad som orsakar celluliter. Frågan är vad som hände först i det här fallet. Började kvinnor oroa sig för sina gropiga lår och fråga vad de kan göra åt det? Eller började det hela med ett svar: ”Celluliter ser ut såhär. Det finns botemedel.”
95 procent av alla kvinnor är en stor marknad.

—————————————————

Nicole Ronsard: Fri från celluliter. Den bästa metoden för att få en fast, slät och välformad kropp. Wahlströms 1993.

Karin Johannisson: Den mörka kontinenten. Kvinnan, medicinen och fin-de-siècle. Norstedts 1995.

”celluli’t (nylat. celluli’tis, av lat. ce’llula ’liten kammare’), inflammation orsakad av varbildande bakterier i hudens bindväv och underliggande fettvävnad. Tillståndet är allvarligt och kräver behandling med antibiotika. I dagligt tal menas med cellulit de gropar som syns i hud med ett rikligt underliggande fettlager. Dessa förändringar kan tillta med åren. De är normala och kräver inte läkarvård.” (citat ur Nationalencyklopedin)

Louise Agnesdotter

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.