Årets nobelpristagare i litteratur passade på att uttrycka sin mening om USA:s utrikespolitik. I sitt tal beskyllde Pinter mainstrea media för att spinna ett nät av lögner kring supermakten agerande. På detta svarar samma mainstream media genom att bagatellisera konstnären och hans sanning. Pinters föreläsning var en ”lång enaktare” som ”kommer att gå till tevehistorien”, kommenterar Niklas Ekdahl i en ledare i DN. Enligt honom bygger den åldrande, cancersjuke dramatikern sina uttalanden på en ”infantil verklighetsuppfattning”.Ordvalen är maximalt avslöjande.


”Tevehistorien” är uppenbarlige det ord som bäst sammanfattar Ekdahls egen verklighetsuppfattning.
Det som betyder något, det visas enligt denna uppfattning på tv. Eller vice versa: endast det som visas på tv är verkligt. Vad en gammal författare och intellektuell har kommit fram till är däremot rent barnsligt. Men vad är tevehistorien? Är den någonting annat än historien om en kollektiv infantilisering? Ja, den är också den tragiska och skrämmande berättelsen om hur journalisterna och ledarskribenterna svek sitt intellektuella ansvar.

Mikael Böök

Lämna en kommentar