På självständighetsdagen kom nyheten. Inga fler utlänningar, tycker majoriteten i Finland. Borde denna främlingsfientlighet förvåna oss?

Såklart inte. Lyssna bara på den öronbedövande tystnaden som nyheten möttes av. En rakryggad präst i Esbo var ensam om att våga uttala sig mot den utbredda xenofobin någon dag senare, och poängterade att det mångkulturella i Finland enbart var en positiv företeelse. Annars var det knäpptyst i vårt välfärdssamhälle.
Den som väntade sig att några politiker – eller kulturpersonligheter rentav (dessa självbelåtna navelskådare) – skulle ha modet att i eget namn träda fram och ta ställning fick vänta i onödan. Tydligen måste man vara döende i strupcancer innan fegheten övervinns – om ens då.

Nyligen krävde Europeiska centret för bekämpning av rasism och främlingsfientlighet EUMC starkare politiskt ledarskap i Europa mot rasdiskrimineringen och -våldet. EUMC:s chef Beate Winkler varnade för en antimuslimsk våg efter terrordåden i Spanien och England som främst oskyldiga muslimer skulle drabbas av. Hon tog samtidigt upp ett överraskande exempel på hur effektivt politiskt ledarskap kunde vara. Efter metroattackerna i London den 7 juli i år ökade antalet islamofobiska hatbrott i landet genast med 500 procent, men redan 3 veckor senare sjönk siffrorna igen. Det menar hon var tack vare brittiska politikers hängivna och starka budskap för toleransen, vilket hade en omedelbar och påtaglig effekt.

Om fem år, om det politiska beslutet ännu står fast, kommer antalet invandrare att börja öka i Finland. Hur månne våra hariga politiker tror att vi ska klara av den övergången om det enda de får ur sig idag är ynkliga små pip till försvar för ”framtidens hotade vårdbehov”? Är det så man får två och en halv miljoner människor att magiskt förvandlas till mångfaldsanhängare? Eller är det så man bäddar för krockar och diskriminering?

Att skriva nummer nio på lappen den 15 januari är ett sätt att se till att den minimala djärvhet som finns bland våra politiker inte röstas ut, men det är långt ifrån tillräckligt.

Patsy Nakell

 

Lämna en kommentar