Engelska ligasäsongen 2005–2006 är den sista som Arsenal FC spelar på sin traditionella hemmaplan Highbury i Islington, London N5. Jag har följt Arsenals framgångar (och ja, ja, motgångar också) sedan början av 90-talet, men aldrig tagit mig dit för att se en match på ort och ställe. Det närmaste jag kommit var en torsdag eftermiddag 1994 med några lokala kompisar. Det var dessvärre inte matchdag så vi bara stod utanför och glodde på fasaden med kanonemblemet. Det var i och för sig jävligt coolt. Sen gick vi till närmsta pub och söp oss medvetslösa.

Arsenal har spelat på Arsenal Stadium i Highbury sedan 1913 men platsens dokumenterade historia går tillbaka till åtminstone 1271 då en herrgård – Highbury Manor – uppfördes på platsen och överläts Riddarna av Johannes Döpares Broderskap.

Dryga seklet senare – 1381 – ledde legendariska Jack Straw (nej, inte utrikesministern) det stora bondeupproret till Highbury Manor och mer eller mindre ödelade stället i klasskampsraseri.

Johanniterna huserade vidare tills kung Henrik VIII konfiskerade gården år 1540 och överförde den i kronans ägo tills parlamentet i sin tur stal den av kungen och bit för bit sålde bort landområdet under 1600-talet.

En viss John Dawes kom över själva herrgårdsplatsen – som fortfarande kallades Jack Straw’s Castle – och började år 1781 uppföra New Highbury House. Man lär då ha funnit byggnadsmaterial som härstammade från norsemen – vikingaättlingar.

1894 fövandlades New Highbury House och omkringliggande faciliteter till skola.

Fotbollsklubben Arsenal FC grundades under namnet Dial Square i stadsdelen Woolwich i sydöstra London 1886. Hamnområdet Woolwich hade militära anor sedan början av 1500-talet – klubbens namn och kanonlogga anspelar ju på denna historia än idag.

Klubben bytte snart namn till Royal Arsenal, senare Woolwich Arsenal och när laget 1913 flyttade till Highbury – och leasade den intilliggande skolans gräsplan – droppade man också det gamla ortnamnet.

Och nu, efter 93 år är det dags att flytta igen. Orsakerna är ekonomiska. Stadions kapacitet är numera halverat jämfört med publikrekordet på 73 295 åskådare (mot Sunderland 1935).

Den nya stadion byggs i Ashburton Grove och heter officiellt Emirates Stadium efter flygbolaget som sponsrat bygget. Ashburton kommer att ha sittplatser för 60 000, vilket är nödvändigt för att alla fans och lördagsfirare som för tillfället slåss med näbbar och klor om biljetter ska rymmas in.

Själv har jag tänkt mig vara beredd att betala de 100 pund som svartabörshajarna kräver, bara för att hinna se Gunners under den här sista säsongen.

Vi hade redan planer på att åka, men verkligheten (läs: ekonomin) kom emot. Planen var att se Premier League-matchen mot Middlesborough förra veckan. Det hade kunnat vara värt pengarna. Arsenal spöade nämligen Boro med 7 – 0. I äkta brittiskt vinterregn.

Skribenten är journalist

Janne Strang

 

Lämna en kommentar