Först såg det hoppfullt ut. Motståndet till den syriska ockupationen i Libanon efter mordet på f.d. premiärminister Rafik Hariri blev en massiv folkrörelse som tvingade världen att reagera. Snart bildade man en mordkommission i FN:s regi med den tyska åklagarenDetlev Mehlis i spetsen – en internationell mordutredning (största i regionens historia) av högsta klass med hundratals utredare och brottsexperter som förhörde vem de ville och finkammade brottsplatsen efter ledtråd.

När det blev dags att offentliggöra rapporten greps den libanesiska regeringen av panik. Rapporten skulle innehålla såpass explosivt material att man försökte fördröja den bäst man kunde. Men istället för några sensationer visade sig rapporten vara en frustrerande antiklimax med mest löst underbyggda teorier som ingen – minst av alla mordutredarna själva – kunde bekräfta. ”Här krävs en grundligare utredning”, löd Mehlis egen analys av rapportens slutsatser.

Men nu har en redig bjässe fastnat i nätet. Mordkommissionens våta dröm heter Abdel Halim Khaddam, Syriens vice president i trettio år, som avgick plötsligt ifjol somras och flydde med sin familj till Paris. Och det är i den franska huvudstaden i ett strängt bevakat hus som han ”kom ut” i en exklusiv intervju med den saudiska satellitkanalen al-Arabijjaför ett par veckor sedan.

I intervjun bekräftade Khaddam det som många redan visste, nämligen att Syriens president Bashar al-Assad faktiskt hade hotat Hariri till livet.

Där var minsann en pangnyhet, inifrån regimen och från dess allra högsta skikt!

Vidare berättade f.d. vice presidenten om hur dåligt ställt det egentligen är i Syrien, om den totala avsaknaden av reformvilja, om korruptionen, om de brutala misstag som den syriska säkerhetstjänsten begick i Libanon.

Khaddam överdrev knappast. Men man kan inte låta bli att undra varför han valde att avslöja baathregimens förkastlighet först nu, och inte t.ex. för fem år sedan, efter att han på ett mycket kränkande – och illegalt sätt fick avstå från sin rättmätiga plats som president efter döden på Hafez al-Assad, som han tjänat så lojalt och så länge, till förmån för diktatorns son Bashar?

Ännu märkligare blir konstellationen när man minns regimkritikern Khaddams eget förflutna som maktutövare. Under den tid som han tjänade som vice presidenten dödades och torterades hundratusentals libaneser, palestinier och syrier i Hama, Tal el-Zaatar, lägerkrigen o.s.v. i områden som han personligen ansvarade för.

Nu uppmanar Khaddam sina landsmän att göra uppror mot den onda regimen, och försäkrar dem om att han snart återvänder till Syrien.

Måhända en amerikansk stridsvagn erbjuder bekvämare skjuts än Syrian Airlines?

Patsy Nakell

 

Lämna en kommentar