Studentorganisationer och universitet i Europa har höjt sina röster i en våg av solidaritet, efter att den vitryska studenten blev utestängd från sitt universitet i Minsk. Khoma blev invald i styrelsen för ESIB (The National Unions of Students in Europe) på ett möte i Reims i mitten av november. Den 24 november kom de första hoten om utestängning. Följande dag verkställdes de.

Rektorn på Vitrysslands statliga handelshögskola har låtit affären vara höljd i dunkel. Redan någon dag efter beslutet, började protester droppa in. EUA (European University Association) var kvick i att ifrågasätta universitetets handlande å de europeiska universitetens vägnar i ett personligt brev till rektor Vladimir Shimov, medan Leif Pagrotsky i Sverige och rektorn på universitetet i Gent kom i släptåg med egna brev. I Norge samlades ett upprop över 9 000 underskrifter från hela Europa. Shimov besvarade EUA:s anklagelser endast på universitetets hemsida med ett öppet brev, som snart drogs tillbaka. EUA kontrade med att utesluta universitetet tills vidare, ett förfarande som Shimov ironiskt nog upplevde som stor orättvisa. Mobbar bäst som mobbar sist.

Medan omvärlden hötte med knytnävarna, vittnade Khoma om det besynnerliga händelseförloppet. Dagen före hennes utestängande förhördes hon av en man som vägrade uppge sitt efternamn. Senare framgick det att han var från hemliga polisen. Nästa dag måste hon utan varningstid tömma sin studentlägenhet. Även chefen för studenthemmet fick avgå, då han inte ”haft Tatsiana Khoma under tillräcklig uppsyn”.

Motiven som uppgetts har också i övrigt varit närmast skrattretande. Enligt Shimov måste studerande anmäla alla utlandsresor och semiariedeltaganden på förhand, så att universitetet skall kunna ”se över deras personliga säkerhet”. Frånvaro från lektioner ansåg han likaså vara närmast kriminellt.

I sitt brev har Shimov valt att helt frånse alla fakta som stjälper hans argumentation. Lagen om att anmäla utlandsresor till rektorn träder i kraft först om en månad. Den upprörande frånvaron från lektioner verkar också omotiverad, med tanke på att Khoma besökte konferensen i Reims endast under veckoslutet. Som bäst ligger hennes överklagan hos utbildningsministeriet, som låter vänta med att införliva sitt löfte om svar i januari. Khoma vädjar till formella, inte politiska (rättigheten att resa vart hon vill även under universitetsstudier) skäl. Rektorn hade enligt henne inte korrekta grunder då han utestängde henne.

Med det systematiska utplånandet av demokrati i full fart även öster om Vitryssland, hittar man säkert fler än en åsnebrygga att dra i den riktningen. Lagen om medborgarorganisationer har just godkänts i den ryska Duman, medan vitryssarna bollar med ett lagförslag om att kriminalisera kritik mot staten. Samtidigt väljer Ryssland att sälja gas till vänskapspris till Vitryssland medan man explosivt käbblar med Ukraina om prishöjningar. Ett strypgrepp om demokratin verkar vara en handelsfördel gamla Sovjetstater emellan.

En vecka efter den första uppståndelsen gav Vladimir Shimov farsen ytterligare djup i ett nytt utlåtande. Khoma var inte ett unikt fall, utan den 51:a studenten som utestängts p.g.a. motsvarande orsaker, endast under det här studieåret. Alltså har en studerande fått gå varannan dag.

 

Mikael Brunila

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.