Ny Tids civiltjänstgörare Mikael Brunila har varit på wallraffbesök hos presidentkandidaternas valarbetare.

Torsdag eftermiddag i mitten av januari. Ny Tid är på populistiskt uppdrag på Café Niinistö i Helsingfors, förklädd som stor-anhängare av Timo Soini. På sina läppar har undertecknad flera frågor, men den främsta av dem; är Niinistö för centerorienterad? Skall jag rösta överhuvudtaget i den andra omgången?

Caféet är smockfullt och diskussionen går på högvarv. Mest är det pensionärer som diskuterar gott om Niinistö och ont om Halonen och sossarna. Halonen är naiv när hon säger att världens en miljard arbetslösa(!) är ett problem för Finland. Den allmänna åsikten med relevanta och mindre relevanta fakta som stöd är att Halonen är icke-representativ, splittrar folket och främst av allt är blåögd. När jag orienterat mig i massan, hittar jag till slut ett par lediga valarbetare som kan svara på mina frågor. Speciellt fiskeri efter invandrarfientlighet verkar göra dem besvärade:

– Visst måste utländska arbetare i Finland kunna finska, svarar en medelålders man.

Hur är det då med att ta flyktingar och invandrare utöver de nödvändiga färdigt utbildade arbetarna?

– Här vet jag inte vad Sauli säger, men nog har väl samlingspartiet oftast förespråkat begränsad invandring, fortsätter han.

En äldre dam sprudlar av entusiasm och är väldigt engagerad över att få mig att åtminstone att rösta. Gissa på vem.

– Halonen är nog en sådan socialist att om folk bara skulle förstå, skulle väldigt få rösta på henne, säger damen. Gällande Soini, så är Niinistö nog mycket närmare hans arbetarideal än Halonen.

Med rörande engagemang avvärjer hon mina hotbilder om finlandssvenskar som översittare som upptar alla högre ämbeten från oss vanliga finnar.

– Finlandssvenskarna har i tiderna gett oss ett värdefullt arv. Jag tror att din uppfattning om finlandssvenskar bottnar i huvudstadsregionens modeller. Ute längs med syd- och västkusten hittar vi en verklig finlandssvensk arbetarklass.

Med motsvarande värme bemöts de invandrare som kommit hit för att bidra till samhället, för att betala skatter.

– Skattebetalare skall vi ju ha hit. Det finns väldigt många invandrare som är goda entreprenörer. Se nu bara på alla turkiska, vietnamesiska och kinesiska restauranger. Men sen finns ju de som inte har förstått vår samhällsmoral, sådana som inte förstår att betala skatt.

Till sist undrar jag ännu upprört varför Sauli vill ge möjligheten till konstbefruktning åt ensamstående kvinnor, och kvinnliga par men som tur inte till män genom surrogat (samma ställningstagande som Halonen gjorde). Oacceptabelt!

– Ja, här svarade Niinistö lite förhastat och han har faktiskt dragit tillbaka några av grupperna senare. Själv ser jag nog konstbefruktning och surrogat för homosexuella och lesbiska par som opassande.

Niinistös ställningstagande i frågan hade hållits oförändrat även i andra omgångens valmaskin på Yles hemsidor.

Fredag. I Tarja Halonens vallokal i Berghäll går det inte lika livat till. Även här smyger sigNy Tid in, men utan någon egentlig täckmantel.

Två valarbetare sitter nitiskt och trycker plojknappar under ett slarvigt klippt valplakat. Intrycket som lokalen ger är närmare det av ett klubbrum än den sittande presidentens flaggskepp. En grupp med pensionärer sitter även här och disputerar aktivt olika valfrågor. Niinistö ses inte i samma djävulsförklädnad här som Halonen på Café Niinistö, men inte är tongången munter för det. ”Salon kikkarapää”(Salos krullhuvud”) bannlyses för olika brott, främst från hans och samlingspartiet förflutna. Exempel om katastrofkommuner lyfts upp och Niinistös (fast alltid under namnet Salon kikkarapää) ministerperiod erinras. Samtidigt erkänner man Niinistös list i valkampanjen och beklagar sig över hur han är en produkt av reklambyråer och partimöten som tack vare en brilliant kampanj kan komma – enligt några få skeptiker – att segra. Halonen borde se mera representativ ut, så skulle i synnerhet unga rösta mera aktivt på henne, tycker man i samklang. Tyvärr känner en bekant igen mig, men en försiktighetsbarriär tycks ändå inte uppstå.

WTO, Sosnovyj Bor, Guantanamo och Tjetjenien är frågor där Halonen har hållit låg profil. Varför vill inte ”världsförbättraren” ta åt sig dessa motstridiga frågor om internationell rätt?

– Halonen är ju sittande president, så hon har väldigt lite frihet att uttrycka sin egen åsikt.

Visst är Sosnovyj Bor Finlands mest akuta hot och visst är brotten mot mänskligheten grova i Guantanamo. Men dessa frågor har Halonen helt enkelt inte lyft upp. Varför inte frågan om Sosnovyj Bor som verkligen är Finlands specialangelägenhet tagits upp borde vara oförklarligt. Och här blir även valarbetaren tyst, utan försvar för sin kandidat.

Citaten är inte exakta, eftersom ingen möjlighet att anteckna fanns under intervjuerna

Mikael Brunila

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.