”Save the Bialowiéza forest”, löd slagordet på en banderoll utanför den polska ambassaden i Helsingfors härom veckan. Sju studeranden från Helsingfors universitets naturskyddsförbund hade samlats för att protestera mot hyggen i den polska Bialowiéza-skogen. Medan den lilla folksamlingen höll upp banderollen inför den tomma gatan, var tre representanter inne på audiens hos den polska ambassadören.

– Vi vill protestera mot allt intensivare hyggen i Kontinentaleuropas sista enhetliga skogsområde inom den tempererade zonen. Där finns flera sällsynta och några unika arter, förklarar man.

Då Kaisa Murdoch, ordförande för Helsingfors universitets naturskyddsförbund kommer ut med resten av delegaterna, verkar hon lättad.

– Ambassadören var väldigt insatt och gav oss en positiv mottagning. Men han insisterade på att den polska ekonomins svaga läge försvårar diskussionen om naturskydd, förklarar Murdoch.

Skogen Bialowiéza täcker under sig ett område på 1500 km² i Polen och härstammar från tiderna då hela Europa var täckt av skogar. Bland de sällsynta arterna finns bl.a. den europeiska bisonen. Eftersom området är statlig mark, borde det vara lätt att skydda. En stor del av skogen ligger olyckligtvis öster om den polska gränsen, i Vitryssland. I Polen är endast en bråkdel av skogen skyddad, medan den i Vitryssland fått ett mycket mer omfattande skyddsområde. Men där spelar man ett dubbelspel. Medan man skyddat stora delar av skogen, fortsätter man att hugga.

– Vi har varit i kontakt med både polska och vitryska myndigheter. Men den senare är lite svårare att nå, berättar Murdoch med ett flin.

Initiativet för adressen kom från Polen, där studeranden bad om hjälp av sina europeiska vänner. En större manifestation i flera europeiska länder skall äga rum fredagen den 3 mars, då man förhoppningsvis når också den stora publiken.

 

Mikael Brunila

Lämna en kommentar