BILJETTER OCH BOKNINGAR

av Dan Helenius

Vintersport i all ära, men för mig och största delen av världens befolkning är årets stora idrottshändelse VM i fotboll. Varken påven, Bush eller Rolling Stones kan drömma om att uppnå samma globala uppmärksamhet som de sista matcherna i fotbolls-VM.

Fotbollens ställning som världens största sport och underhållningsgenre är så stark att både politiker och präster undviker att utmana fotbollens makt.

Då talibanstyret i Afghanistan hade förbjudit allt från musik till rakning, så var fotboll fortfarande tillåtet. Den skäggiga publiken fick inte heja på spelarna utan nöja sig med att ropa “Gud är stor” då någon gjorde mål. Att Gud är fotbollsfrälst är ingen nyhet, hans samarbete med Maradona är känt sedan 1980-talet.

Tyvärr finns det en makt som rår på fotbollen. Under det senaste årtiondet har klubbfotbollen sakta tagits över av storkapitalet. De rika klubbarna köper spelare till absurda priser och dominerar alla större fotbollsserier. Biljettpriserna har skjutit i höjden och tv:s betalkanaler har köpt rättigheterna till de flesta matcherna. De mindre lagen spelar nu endast statistroller. Flera av sportens största stjärnor kommer från tredje världen, men pengarna stannar tryggt i händerna på ljusröda kostymklädda europeiska och amerikanska män.

Om en mindre klubb ser ut att överraska och hota jättarnas ställning, så går det alltid att köpa upp stjärnspelaren från det laget. Sedan är det bara att se på hur laget återvänder till sin gamla plats i nedre halvan av tabellen.

Landslagsfotbollen är till all lycka inte lika sårbar. Alla får nöja sig med att ställa upp med vad de har. Därför har till och med de stora lagen ofta klara svagheter som bäddar för överraskningar. Ett land som Grekland kan vinna Europamästerskapen om det spelar klokt.

VM 2006 arrangeras i Tyskland. Hundratusentals fotbollsentusiaster kommer att resa till VM för att följa med sina lag. I tidigare turneringar har biljettförsäljningen ofta slutat i kaos. Biljetterna har försvunnit ut på den svarta marknaden och priserna har därefter skjutit i höjden. Olika mer eller mindre komplicerade system har tagits i bruk under åren för att göra biljettdistributionen så rättvis som möjligt. Oftast har det varit lite si och så med rättvisan. Men i år är det tyskarnas tur. Om det finns någon som kan arrangera saker så är det tyskarna.

Eftersom jag kommer att vara i Berlin under gruppspelet så tänkte jag försynt att det kunde vara roligt att se en match. De billigaste biljetterna ligger på 30 euro, vilket är ett rätt så mänskligt pris. Trettio euro för att få vara med och uppleva ett VM är inte så dåligt. Men det är inte lika enkelt som det låter. För att uppnå total rättvisa har tyskarna bestämt sig för att sälja biljetterna med hjälp av ett komplicerat lotterisystem. Alla biljetter är personliga och får inte säljas vidare. Med andra ord tvingades jag lita på min tur. Utgången är förutbestämd eftersom jag aldrig vinner på lotter. Jag får väl försöka bryta mot den tyska ordnungen och köpa en biljett på platsen av någon som haft mera tur, och sedan hoppas att de inte kontrollerar mitt pass vid ingången till stadion.

Dan Helenius

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.