Det är en konst i sig att kunna sammanställa en utställning – att välja verken, kontrastera motiven och samtidigt balansera helheten. Det krävs ett vant grepp och rutinerat öga för att se vad som skall göras för att skapa en lyckad stämning i galleriet och få det att se ut som om allting fallit på sin plats. På Galerie Anhava där Jorma Puranen ställer ut sitt verkIcy Prospects ser vi en sådan helhet.

Det är ingen vanlig fotoutställning, det vill säga fotografierna ser inte ut som vi förväntar oss att de ska göra och inte fungerar de heller så som fotografier traditionellt gör.

Puranen har tagit ett steg ifrån fotografiets funktion som dokumenterande medium, där fotografiet avbildar en verklig händelse eller ett bestämt ögonblick. Istället har han tagit ett steg mot det abstrakta måleriet då han i själva verket använt sig av en mörkmålad blank träyta för att fånga upp reflektioner av naturmotiv, och sedan har han fotograferat denna yta – Aldrig motivet direkt. Bilderna får en glänsande isande kylig yta, och vi ser motivet som i en iskub.

Det krävs en otrolig skicklighet av galleristen för att skapa en lyckad samutställning men även i detta fall har Galerie Anhava lyckats väl då man i samband med Puranens utställning ställer ut Santeri Tuoris videoverk Waterfall i projektrummet. Både i fråga om motiv och element talar de två konstnärerna samma språk. Deras verk för inte dialog med varandra, men de passar väldigt bra ihop under ett och samma tak. Santeri Tuori har med stillbild, rörlig bild och massiva ljudeffekter simulerat ett vattenfall. Utställningen är värd ett besök!

Jorma Puranens fotografier och Santeri Tuoris videoverk visas på Galerie Anhava i Helsingfors fram till den 5.3.

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar