Ernst Mecke.

Ernst Mecke.

Efter att ha läst diskussionerna rörande Jyllands-Postens impopulära publicering av Muhammedkarikatyrerna återstår i mitt bakhuvud en känsla av otillfredställelse.

Min känsla rör den stora majoriteten av de här mestadels välmenade kommentarerna. De må vara politiskt korrekta. De må vara vänliga och i alla betydelser “snälla”, men för mig visar de snarare upp en brist på känsla för vidden av problemen. Problem som civilisationen måste ta itu med.

Den stora faran är den underliggande psykologiska mekanism som i dess farligaste former kan hittas i USA. I boken “What´s the Matter with America? – The Resistable Rise of American Right” beskriver författaren Thomas Frank en förändring hos arbetarklassen i delstaten Kansas. Tidigare fanns där en stark vänstertradition, men nu har man tagit steget mot den radikala högern. Här tycker jag det finns uppenbara parallaller till Tyskland på 1920- och 30-talen. Nu som då hyllar folk med stora ekonomiska svårigheter tanken att de är de “äkta” amerikanerna, eller på sin tid, de “äkta” tyskarna. De sade sig vara tvungna att rädda nationen från det dåliga inflytandet från intellektuella och liberala. Med andra ord har man slutat bry sig om ekonomi och politik och är istället upptagen med att propagera för sin moraliska överlägsenhet.

Mekanismen, idag som i Nazityskland innebär att ilskan över dåliga levnadsförhållanden omsorgsfullt hålls vid liv av en stark ledare och riktas mot en politisk fiende. Den amerikanske situationen är speciellt farlig därför att USA är välbeväpnat och tenderar att se fiender överallt. Vidare är landets övergripande politiska mål, såsom skattelättnader, till för att ännu mer försämra folkets levnadsförhållanden. Detta kommer att leda till att processen får än mer fart.

Hamas vinst i det palestinska valet är dock inte ett symptom på den omvända logiken som vi har i västvärlden. Hamas som är en konsekvent muslimsk organisation brydde sig om folkets situation och organiserade stöd medan de officiella myndigheterna uppenbart inte var intresserade.

Och vad gör vi nu? Det är uppenbart otillräckligt med bara ett antal “politiskt korrekta” uttalanden. Den pågående psykologiska processen borde istället uppmärksammas och pekas ut och situationen för de missnöjda om möjligt förbättras.

Skribenten är freudarxist

Ernst Mecke

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.