Det är under täcket och med ficklampa som man ska läsa Seymour Hersh senaste artikel i The New Yorker. Skriven av vilken annan journalist som helst skulle denna iskalla rysare lätt kunna negligeras som rena överdrifter eller direkt nonsens. Men Hersh är ju den amerikanska maktgranskaren nummer ett, och har en lång rad tunga avslöjanden på sin meritlista.

Nu är det Iran som han tar sig an med hjälp av välplacerade källor inom amerikanska underrättelse- och försvarskretsarna.

Planerna på ett omfattande bombangrepp mot Iran är, enligt Hersh, långthunna och redo att förverkligas. Trupper har redan infiltrerat landet för att undersöka terrängen och markera mål, men också för att upprätta kontakter med olika folkgrupper, bl.a. azererna i norr, balucherna i sydost och kurderna i nordost. Agenterna sägs rekrytera tjallare och spanare bland dessa grupper, men enligt den anonyma regeringsrådgivare som Hersh intervjuat, handlar det egentligen om att skapa spänningar i Iran för att försvaga regimen.

Och det är uttryckligen regimskifte som Vita huset verkar vara ute efter. Någon konflikt om Irans kärnvapenprogram handlar detta med andra ord inte om, utan vem som kommer att ha kontrollen över oljan i Mellanöstern, säger en diplomat i Wien.

Ett alternativ som Vita huset envist håller fast vid är användandet av kärnvapen för att förstöra Irans strategiska vapen, trots den hårda kritik som det väcker inom militärkretsarna.

”Vi talar om svampmoln, strålning, massdöd och föroreningar i åratal”, säger en f.d. högt uppsatt underrättelseofficer, ”dessa politiker fattar ingenting”.

Hur 1,2 miljarder muslimer kommer att reagera på ännu ett angrepp mot ett muslimskt land, verkar ingen inom administrationen heller ha brytt sig om att beakta. Men när president Bush tidigare i år erkände USA:s patologiska beroende av oljan, slog han för ovanlighetens skull huvudet på spiken. Det amerikanska beteendet börjar mer och mer likna en desperat missbrukares – en som inte skyr några som helst medel för att få sin fix.

Patsy Nakell

 

Lämna en kommentar