Det är söndag och sista dagen av årets Dansbiennal i Göteborg. Anna Vnuksdansföreställning Kära medborgare sätts upp på Backateatern för andra dagen i rad och dansarna är glada, som Anna Vnuk uttrycker det, att få uppträda för oss i dag på deras branschs mäktigaste tillställning. För Dansbiennalen går ut på en massa dans. Det gör också Kära medborgare, kanske dock förpackat i ett lite annorlunda paket än vad vi är vana vid, för Kära medborgare är också mycket annat.

Det är en hiphopbrud som kämpar förtvivlat för att bli sedd, lärare som dansar i hemlighet, en man i vita kläder som spelar golf, en karatetjej som gått självförsvar (och lovar att inte slå ner oss) och det är Anna Pärsson som just har flyttat till Stockholm från Värmland och fått ett litet jobb på Emmaus som hon är mycket stolt över. För att ta några exempel. Redan i början av föreställningen får vi det förklarat för oss av Anna Vnuk i svarta kläder.

–Vi har lekt lite, förklarar hon.

– En lek som heter praktisk solidaritet. Man låtsas att man är någon annan. Och sedan låtsas man det fullt ut.

Efter den förklaringen går dansarna iväg och byter kläder. Till de där de ska vara ett tag. Tom, Pernilla Andersson, Carmen och Ramona, och så vidare. Föreställningen kan börja.

Det finns en speciell känsla hos alla karaktärer som gör att man känner en stor sympati och respekt för dem, vare sig det är en girig karriärsman, en utvecklingsstörd eller en hysterisk kvinna. Det finns en scenografi och en koreografi som är skicklig, lekfull och på något sätt självklar. Den som tror att dans för gemene man inte kan utföras professionellt och vackert tror fel. Anna Vnuk bevisar det för oss. I scenen där hon själv tillsammans med Jennie Lindström dramatiskt intar scenen till låten The First Cut Is The Deepeströkandes och gravid tror man liksom inget annat. Här finns humor och självironi, men Anna Vnuks och Jennie Lindströms graciositet, skicklighet och samspel i dansen imponerar också oerhört. Kära medborgare är en underhållande föreställning med stor kvalitet. Det som Anna Vnuk gör med sin dans är egentligen att visa känslor. Och det gör hon färgglatt och rakt på sak, utan krusiduller.

Kära medborgare – Anna Vnuk dansar å era vägnar. Medverkande: Daniel Andersson, Magdalena Eriksson, Jonas Kruse, Jennie Lindström och Anna Vnuk.

Jessica Sundberg

 

Lämna en kommentar