Kim Simonsson är en spännande konstnär vars formgivning är helt unik. Simonsson, född 1974, är igen aktuell med en ny utställning, denna gång på Galleria Heino i Helsingfors. Så gott som alla de utställda verken är nya men de bygger vidare på den stil som blivit utmärkande för Simonsson. Konstnären har bevarat temat med mystiska fantasifigurer, pin up-flickor och djur.

I galleriet är skulpturerna spridda över hela lokalen och man kan fritt vandra bland dem, från en skulptur till en annan. Effekten är fin, man träder rakt in i ett äventyr, rakt in i en helt ny föreställningsvärld. Simonssons verk förmår på samma gång verka bekanta och främmandegörande. Man känner igen allting eftersom det är människor och djur men så ser de ändå inte ut som någonting man sett förut. Konstnären verkar ha väckt till liv en dimension med varelser som endast existerat i datorspel och tecknade serier. Därför kan man säga att Simonsson med sin konst inte kommenterar verkligheten utan snarare en konflikt mellan verkligheten och en aktuell populärkultur.

Trots de fantasifulla motiven använder sig Simonsson av en mycket traditionell metod i sin verksamhet. De unika skulpturerna är faktiskt gjorda i keramik, vilket man inte alls ser vid första ögonkastet. En del skulpturer är svarta, andra vita. En del har glaserad yta, andra en matt. Jag vågar inte röra vid ytorna men det är nog just det man längtar efter där man vandrar bland figurerna i galleriet. Men det gör inget. Det är på något sätt ändå djupt tillfredsställande att få uppleva hans verk på nära håll. Som om populärkulturens fantasidimension för ett ögonblick blivit kött och blod.

Kim Simonsson på Galleria Heino, Nylandsgatan, Helsingfors. Till 21.5.2006.

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar