Hon är betydligt yngre än hennes konst låter oss förstå. Aino Huovio (f.1978) som håller sin första separatutställning Passing på Galleria Sinne i hjärtat av Helsingfors, har skapat en välkomponerad helhet av fotokonstverk och en ljudinstallation. Hennes fotografier är genomtänkta så till vida att de lämnar lämpligt med utrymme för reflektion och egna associationer.

Hennes verk bär på ett klart budskap. Flera verk avbildar sjuksköterskor i vita tjänsteuniformer. Porträtten väcker tankar om ett självuppoffrande yrke och konstnären själv har sagt att sjuksköterskorna representerar människans försök att göra det goda.

Porträtten har varvats med en del abstrakta verk som gör att vår tolkning av budskapet inte får för snäva gränser. De abstrakta bilderna stimulerar vår fantasi och låter tankarna flöda. Motivet kan vara en gardin, eller ett tungt tyg som reflekterar och fördelar ljuset på ett fascinerande sätt. I dessa verk är det konstnärens teknik och förmåga att få bekanta objekt att se främmande ut som väcker beundran. Namnen till dessa verk är också mycket lyckade. Ett fotoverk som avbildar en gardin i svart, grått och vitt där ljuset och mörkret möts och smälter samman i tygets mjuka och böljande yta, har fått heta Aning. Och där i det svarta tygets mörka fåror tycks faktiskt finnas en aning.

Utställningen innehåller flera fina verk men den verkliga pärlan är kanske Floden i fyra delar. Den vittnar om en spännande ung konstnär med vision och förmåga. Definitivt värd att se!

Aino Huovio: Passing. Galleria Sinne. Helsingfors.
Till 14.5
.2006.

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar