Frankrikes president Jacques Chirac kungjorde sin nya plan att erövra världen härom veckan – som ett steg i sin önskan att återta Frankrikes förlorade globala makt.

Google och Yahoo! ska nu få en konkurrent, en fransk-tysk sådan som fått namnetQuaero (lat. ”jag söker” ). Sökmotorn, som skämtsamt kallas Google-dödaren, sägs bli den första som sorterar effektivt bland ljud, bild och video, och som därtill skickar sökresultaten till datorer och mobiltelefoner.

Men inte nog med det. Chiracs projekt, som kostar två miljarder euro i forskningsinvesteringar, ska dessutom utveckla ny teknologi för att skicka tv-bilder av mycket hög kvalitet till mobiltelefoner, förvandla spannmål till olika industrikemikalier, bygga ett nytt lätt tåg, och bilar som fungerar på diesel och el.

Tyska och franska bolag och ingenjörer ska samarbeta på projektet, och trots att idéerna kanske inte låter så banbrytande kommer de i vilket fall som helst att representera det allra senaste inom högteknologin, försäkrar Chirac.

Det hög tid för Frankrike att höja sin globala profil, menade han, inte som ett ”museifierat land” utan som ett land som satsar på sin framtid. Enligt Chirac, investerar Kina fem gånger mera på forskning än Frankrike gör.

– Och bland de 30 företag som satsat mest på forskning var det bara ett enda som var franskt, tillade han besviket.

Frankrikes strävan att höja sin globala profil får lite mera vind under vingarna senare i år när det nya franska CNN börjar sända i december. CII, som den nya kanalen heter, ska sända nyheter på franska 24 timmar om dygnet. Det brittisk-amerikanska monopolet på internet och tv kommer att få lite konkurrens.

Googlandets framtid är kanske inte heller så säker, men vad ska det då heta: att quaera..?

Patsy Nakell


Lämna en kommentar