Riyadhs flickor heter boken som tagit arabvärlden med storm. Boken, skriven av den 24-åriga saudiska tandläkarstuderanden Rajaa al-Sanie, handlar om fyra unga kvinnors liv och lustar i den saudiska huvudstaden. Redan ämnesvalet bäddar för kontroverser i det ultrakonservativa kungadömet där kvinnor ännu inte har rösträtt, och i stort sett behandlas som egendom.

Och det är med storsläggan som författaren går åt det saudiska samhällets känsligaste tabun. De fyra huvudpersonerna, Lamis, Mashael, Qamra och Sadim, är till synes vanliga, fullt beslöjade, lydiga och underdåniga saudiska kvinnor, men verkligheten är inte riktigt så kysk – åtminstone inte enligt al-Sanie.

Föräktenskaplig sex, homosexualitet, fyllefester och crossdressing, bilden som al-Sanie målar upp är långt ifrån den man automatiskt associerar med Saudiarabien, och saudierna själva verkar vara lika tagna på säng. Riyadhs flickor, som publicerades i början av året på ett libanesiskt förlag, har föga förvånande förbjudits i Saudarabien. Däremot har försäljningen av boken på internet, där saudiska ungdomar lever ut en stor del av sina dolda liv, gått het. Bokens pris har tiodubblats och toppar som bäst bästsäljarlistorna i regionen, en prestation i sig i en annars notoriskt bokavers del av världen. På författarens hemsida är den senaste nyheten det åtal hon tänker väcka mot de webbsajter som sprider piratkopior av boken på nätet.

Diskussionen i saudiska tidningar och tv-kanaler har också varit livlig. Den moralpanik som gripit kungadömet var väl att vänta, men al-Sanie har också många försvarare. Hon hyllas som en modig och modern Sheherezade, som med sin bok signalerar en modernisering av det saudiska samhället som länge låtit vänta på sig.

Boken utkommer snart i engelsk översättning, och i en intervju berättar Rajaa al-Sanie att man som bäst håller på att göra boken till – vad annat – en tv-serie. Al-Jaziras svar påSex and the City?

En engelsk sida på Rajaa al-Sanies hemsida finns här: www.rajaa.net/v2/english.htm.

Patsy Nakell

 

Lämna en kommentar