Linn Sand finns inte. Hon är en studie i språklig distans och närhet och hon är kanske framför allt ett litterärt experiment. Ulrika Nielsen bänder med orden och de fysiska sidornas möjligheter och omöjligheter: Linn Sand frågar till exempel om läsarna kan se hennes ansikte. Linn Sand vill sträcka sig genom texten och beröra, hon letar efter äkthet, samtidigt är hon inte annat än ett uttalat experiment.

Det är en text om tillvarons stillastående Nielsen har åstadkommit, det händer inget i boken, men Linn Sands liv beskrivs in i minsta sängsmula. Huvudpersonen verkar sakna ett inre liv, det är orden och tingen som är aktiva, föremål kan hålla människor, medan Linn är passiv och känslokall. På något intressant vis har ändå Nielsen lyckats fånga den underlighet som jag tror alla människor ibland har en nyck av, det där som får en att göra fula grimaser åt sig själv i hisspegeln och nästan hoppas att någon skall se en.

Det är otvivelaktigt en driven text som omger Linn Sand. Texten är skickligt skriven, kylig, och varje ordval har nog vägts på guldvåg. Texten överskuggar Linn Sand och också tematiken. Nielsen snuddar vid teman som lögn-sanning, kärlekens väsen och i slutändan vad människan egentligen är, men texten når aldrig tematiken, inte heller nås huvudpersonen av texten, men något är det.

Ja, något är det som berör, trots kylan och distansen och de liksom nakna orden. Kanske är det just det att orden står självständigt, utan egentligt innehåll men i sitt eget värde och med sina egna möjligheter. Eller också är det upplevelsen att ha tagit del av en litterär person som författaren aldrig hävdar att är annat än fiktiv. Det finns inga anspråk på verklighet i boken, å andra sidan innehåller texten ibland så mycket verklighet att den balanserar på gränsen till kliché.

Nielsens Mellan Linn Sand är en svårfångad bok, och jag vet inte om jag tycker om den. Den är så utstuderad och kalkylerande; jag menar Linn Sand jobbar på begravningsbyrå och brukar lägga sig i tomma kistor ibland. Boken blir en exposé över ordanvändning snarare än en litterär skildring. Vad man tycker om sånt är förstås en smaksak.

Ulrika Nielsen: Mellan Linn Sand. Schildts 2006. Utkommer i Sverige på Bokförlaget h:ström- Text & Kultur.

Karin Erlandsson

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.