På Galleri Norsu på Kajsaniemigatan pågår sommarens långa utställning som fokuserar på temat glas.

Bakom utställningen 14 syner på glas, står den finländska föreningen Lasikomppania som består av 14 finländska glaskonstnärer varav 13 ställer ut på denna utställning. Samlingen är varierad och trots att de alla jobbar med glas har de inte skapat någon gemensam linje med tanke på utställningen. I stället ser vi helt olika verk då var och en fått skapa eget och fortsätta på sin egen personliga linje inom formgivning. En del har varit mer konstinriktade, andra har skapat renodlad design. En del verk är alltså bruksföremål, skålar, vaser och glas medan andra objekt är verk som kan hängas på väggen.

Många av designföremålen är unika objekt, t.ex. Camilla Mobergs vackra och stora vaser i klart glas, mjölkvitt och svart. För övrigt har Moberg kanske varit den som lite överskridit gränsen och tillverkat både design och konst. I sitt verk Ljusskulptur smälter de två skolorna samman. Är detta design eller konst? Utställningen stimulerar för övrigt till att reflektera över förhållandet mellan design och konst och skillnaden mellan dem. Var och en får förstås tänka ut sitt eget svar men medan konst stimulerar till en ström av associationer och betydelser har design och formgivning i stället en förmåga att kort och gott bara vara behagligt att se på och lockande att ta i.

På Galleria Norsu är alla verk till salu och har man inte råd att köpa de stora verken kan man alltid trösta sig med något litet och nätt från designaffären – galleriet är ju lite okonventionellt med den lilla affären i kombination med utställningslokalen.

15.6 – 5.8.2006. 14 syner på glas, Lasikomppania. Galleria Norsu, Kajsaniemigatan 9, www.norsu.info

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar