Ekofeministen Vandana Shiva ger inte upp

– Det som händer de indiska småbönderna är inget mindre än folkmord, sade den världsberömda indiska fysikern Vandana Shiva under en föreläsning vid Helsingfors universitet i måndags. Shiva, som har en 30-årig bana som feministisk miljöaktivist bakom sig, var ett av dragplåstren under festivalen Världen i byn.

Innan hon anlände till Finland hade hon och hennes kolleger gjort en lång resa längs ”självmordsbältet” på den indiska landsbygden, där småbönder i dag pressas hårt av multinationella företags aggressiva kampanjer för att sälja kemikalier och genmanipulerat utsäde.

När Indien blev självständigt avskaffades det feodala systemet och förbjöds i lag, men i dag håller det på att göra ett tyst intrång i nygammal skepnad. Företagsfeodalismen, som Shiva kallar den, kombinerar feodalsystemets värsta sidor med den hämningslösa globala ekonomin.

– Det är Världsbanken som i maskopi med det nationella banksystemet tvingar småbönderna till ett liv i evig skuld, förklarade Shiva för den smockfulla läsesalen. Man handlar inte med kontanter i Indien, särskilt inte på landsbygden, allt sker på kredit. Men bönderna beviljas inte lån av banken om inte de går med på att använda kemikalier. Det är ett villkor för att få lån.

Skulderna hopar sig följaktligen mycket snabbt, och snart används kemikalierna inte för att bespruta skörden, utan för att göra slut på ett liv med skulder som bonden inte längre kan klara av.

– 1997 var året då den första bonden tog livet av sig på det här viset, förklarar hon. Det var två år efter att Indien gick med i Världshandelsorganisationen och att globaliseringen officiellt gjorde debut i landet. Sedan dess har över hundratusen indiska bönder begått självmord. Regeringen har nyligen tvingats erkänna fakta.

Navdanya, den bondeorganisation som Shiva startade år 1991, bedriver biologisk odling på en farm i norra Indien och har även byggt upp en utsädesbank i kampen om att bevara ursprungligt indiskt utsäde och lokala kunskaper. Dessa riskerar att utplånas i och med genmanipulerings- och patenteringstrenden. I sin jakt på ny mark att erövra skyr det globala maskineriet inga medel.

– T.ex. multinationella Monsanto använder sig av indiska gudar för att övertyga bönderna om det genmanipulerade utsädets förträfflighet.

Det kan te sig som ett lönlöst företag att ta upp kampen mot de rika jättarna, men ibland drabbas t.o.m. Goliat av knockoutslag.

– Efter kampanjresan genom självmordsbältet har 5 000 byar beslutat bli GMO-, skuld-, patent- och självmordsfria zoner.

Patsy Nakell

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.