Vesa-Pekka Rannikkos (f.1968) utställning bär titeln Skulpturer och det är tekniskt sett det som är hans konstgenre men vid en närmare blick blir man tveksam. Skulpturernas mest påtagliga egenskap och konstnärens egenart är ju den tredimensionella effekten.

Skulpturernas levande yta skapas av ett exakt färg- och skuggspel. Den nästan fotografiska precisionen är förbluffande. Verken ska betraktas på avstånd, det är då de olika nyanserna kommer till rätta. Skuggor lägger sig rätt, färger gör ytan mer levande och skapar textiler, päls eller annan yta. Verken fascinerar. På nära avstånd är helheten relativt abstrakt men tar man några steg bakåt lyfts den tredimensionella effekten fram. På sätt och vis handlar det om en synvilla och medvetenheten om att det just är en synvilla gör skulpturerna ännu mer intressanta. Folk står och ser på skulpturerna var för sig och besökarna tar tid på sig att uppleva och evaluera effekten av varje enskilt verk. Lite road blir man av att grundluras så här. Hur man än ser på skulpturerna ser de alltid lika levande ut.

Jag tycker mig höra folk i gallerilokalen kalla hans verk för tredimensionellt måleri i stället. Men måleri handlar det inte om, konstnären har inte målat ytan på skulpturerna utan gjort dem i gipsmassa av olika färger som han sedan bearbetat.

Vesa-Pekka Rannikko: Skulpturer.
Till 28.7.2006. Galerie Anhava, Mannerheimplatsen 3, Helsingfors.
www.anhava.com.

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.