Danmark är inget verkligt klassamhälle. Per Fly har trots det lyckats trollbinda europeisk filmpublik med sin trilogi om den danska, tripp, trull, trapp, arbetarklassen (Baenken – 2000), överklassen (Arven – 2003) och nu medelklassen i filmen Drabet (2005). Filmerna har ignorerats av finsk filmdistribution och lagligt bara kunnat ses på (ett och annat?) udda ställe. Drabet (Dråpet) i år på Midnight Sun Filmfestival i Sodankylä.

För den oinvigde kan klasskontexten i Drabet verka långsökt. Den är rent utsagt frånvarande i filmen. Poängen kommer och går på annat håll.

Protagonisten Carsten (Jesper Christensen), lärare och f.d. vänsteraktivist, lever i ett grådaskigt äktenskap bland Ikea-möbler och individuella fritidssysslor. Carstens omvändning från tomhet och meningslöshet börjar med en klassiker. Genom ett snedsprång med den f.d. eleven Pil (Beate Bille), blir livet åter glansfullt. Då Pil och några likasinnade, idealister med skarp lutning åt hård aktivism, i samband med sabotage av en vapenfabrik blir fast för polismord, börjar det hända. Gärningsmannen kan inte utpekas och rättsprocessen blir lång och utdragen.

Efter smällen blir filmen ett racerlopp mellan ett virrvarr av teman. Behandlingen av Carstens existentiella ångest drar till slut mattan under en bredare samhällsanalys. När allt ligger bäddat för en häftig kritik av den västerländska moralens kortsiktighet, vid sidan om filmens livsstilsanalys, sopar Per Fly de svårare frågorna under mattan och avslutar med lite filosofiskt mähä. Publiken bjuds på ett urvattnat psykodrama med fokus på Carsten, vars svunna idealism råkat ut för falluckan och i all tysthet ersatts av det söta självbedrägeriet. Besvikelsen över ryggradslösheten i slutklämmarna blir inte mindre av filmens övriga klanderfrihet. Jesper Christensen och Beate Bille ger full trovärdighet åt sina roller, som i sig är mycket betänkliga. Men filmens övriga meriter tar stryk, då Fly å andra sidan ger ett dansgolv av utrymme åt svartmåleri av aktivism. En film som kunde ha varit viktig, sviker genom ett utdraget slut vart och ett av sina teman.

Drabet, 2005. Manus & regi: Per Fly. I rollerna: Jesper Christensen, Pernilla August, Charlotte Fich, Beate Bille.

Mikael Brunila

 

Lämna en kommentar