Fem år efter attackerna mot New York och Washington håller amerikanerna på att förlora sin rädsla för terrorismen. Terrorfrågan togs återigen upp i USA efter att planerna på en omfattande terrorattack uppdagades för några veckor sedan i England. Den planerade bombattacken var ur amerikanskt perspektiv den allvarligaste sedan 11.9, och Vita Huset har också ohämmat försökt utnyttja paniken för att kamma hem några tvivelaktiga politiska poäng.

Men någon panik uppstod aldrig. Den amerikanska publiken visade sig vara svårare att lura än administrationen hade räknat med. I en uppmärksammad opinionsundersökning, som tv-kanalen CBS lät göra strax efter upptäckten av terrorplanerna, hade de som ansåg att terrorismen utgör landets största problem visserligen ökat. Men kriget i Irak kom fortfarande på första plats, och det enligt ett större antal amerikaner än före bombhotet i Storbritannien.

Vita Husets representanter har länge velat övertyga sin publik om att kriget i Irak i verkligheten var ett krig mot terrorismen, men opinionsundersökningen säger annat. Bara 9 procent av de tillfrågade trodde att kriget i Irak skulle minska på terrorhotet.

George W Bush har nu avsatt självaste Nixon som den genom tiderna minst populäre amerikanske presidenten.

Att en viktig utveckling håller på att ske i det politiska klimatet blev ännu tydligare närNed Lamont vann förvalet i Connecticut mot Joe Lieberman i början av augusti. Lamont representerar en vänsterfalang inom demokraterna som varit mycket explicit i sin kritik av Bush, och speciellt kriget i Irak. Lieberman å sin sida är en klart högervriden demokrat som kandiderade för posten som vicepresident tillsammans med presidentkandidat Al Gore år 2004. Han har på senare tid väckt proteststormar bland sina partikamrater för sitt stöd av Bushs politik, speciellt i Irak. Men i Connecticut var Lieberman alltid omtyckt och hans nederlag har varit en chock. Man pratar om ”de nya vänsterdemokraterna” som många hoppas att på allvar ska lyckas utmana republikanerna i kongressvalet i november.

Varje aktion medför förr eller senare en motreaktion, och när pendeln i amerikansk politik svängt så långt till höger, är det kanske inte så överraskande att svaret kommer från det motsatta hållet.

George W Bush har tyvärr två långa år kvar på sin tron. På två år hinner han ännu ställa till med mycket.

 

Patsy Nakell


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.