Efter den här varma, sköna sommaren med långa, fina sommarutställningar är vi lämpligt mottagliga för det ovanliga och oväntade. Då vädret fortfarande är fint gör man gärna promenader inne i stan och har man vägarna förbi Café Photo på Museigatan 9 i Helsingfors så lönar det sig att ta en paus och stiga på. Caféet som tidigare hette Café kamera bjuder på hembakat i trivsam och mysig miljö. Den nye ägaren Petri Seivo, som själv är kock och bagare, säger att man på Café Photo vill värna om traditionellt hantverk och allt bakas och tillreds på plats. Väggarna pryds av fotokonst och uppskattningen för det estetiska syns i det mesta. Här kan man slå sig ner ett tag, läsa tidningar eller se på fotografier.


Just nu är det Minna Silvennoinens tur att ställa ut sina fotoverk under titeln ”Hiljaisia ja raukeita hetkiä” (Stillsamma och behagliga stunder). Titeln beskriver känslan i hennes fotografier – den är skarp men finkänslig, stämningen är ljuv och effekten rogivande. Behaglig och lite sömndrucken. Silvennoinen har en säker känsla för mönster och hon fångar ljuset och dess skiftningar med ett vant och fast grepp. Hon har ett intimt förhållande till sitt objekt – man kommer nära, riktigt nära motivet. Och ändå blir det till slut inte motivet utan fenomenet man ser, och låter sig hänföras av.

 

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar