Att Kyrkpressen i sin ledare förra veckan gör Israel till en David som kämpar mot en islamisk Goliat är egentligen inte så underligt. Sorgligt, oerhört sorgligt, men ingen överraskning. Inte heller att någon ”djupt troende” från bibelbältet känner sig manad att skicka pengar till den israeliska armén i solidaritet med Det Förlovade Landet.

Dessa s.k. kristnas stöd för den judiska staten, också då den systematiskt ödelägger ett grannland och brutalt angriper dess civilbefolkning, är inte märkvärdigt.

Däremot råder det en förbluffande utbredd uppfattning också i helt rationellt tänkande kretsar om Israels krig mot Libanon som en kamp mot terrorister, religiösa fundamentalister och, i förlängningen, mot Ahmadinejad och hans kärnvapenmullor i Iran. Med andra ord är den berättigad.

Incidenten som utlöste Israels senaste angrepp mot Libanon var visst Hizbollahs kidnappning av två soldater för 4 veckor sedan.

Men konflikten började inte för 4 veckor sedan.

Israel har kidnappat, torterat och dödat tiotusentals libaneser under många decennier. Det har ockuperat landet i 18 år och sitter efter reträtten år 2000 envist kvar i enklaven Shebaa som både syrierna och libaneserna är överens om att tillhör Libanon.

Israel trotsar dessutom den israeliska högsta domstolen och håller kvar libaneser i fängelsehålor utan rättegång.

Det kanske mest upprörande är att den israeliska staten blankt vägrar att överlåta kartor på de hundratusentals landminor som den lämnade efter sig i södra Libanon efter sin
reträtt – en regelrätt mardröm för den lokala befolkningen som nu störtar i allt djupare avgrunder.

Under de senaste sex åren har FN-observatörer rapporterat om dagliga israeliska kränkningar av libanesiskt luftrum. Dessa oberättigade militärflygningar skapar stor ångest bland civila, i synnerhet de på låg höjd som producerar häftiga ljudbang.

Hizbollahs attacker har skördat civila israelers liv, det ska inte förnekas och det är något som inte går att berättiga på något sätt. Men det är Israel, inte Libanon eller Hizbollah, som ödelägger städer och dödar civila i tiotusentals.

Man kan inte annat än undra hurudan reaktionen vore om rollerna var ombytta, om det var Tel Aviv och inte Beirut som stod i lågor.

Patsy Nakell

 

Lämna en kommentar