Det är alltid lika glädjande att upptäcka en konstnär som skapar något nytt och unikt och en njutbar upplevelse att gå på en utställning där konstnären helt tydligt inte tagit efter någon annan konstnär, kopierat delar eller lånat en mängd idéer. Jyrki Parantainens utställning på Amos Andersons konstmuseum bjuder på en sådan upplevelse.

Jyrki Parantainen har själv berättat att han först arbetade med enkla fotografier men att han så småningom lade till begrepp och byggde trådar mellan dem och huvudmotiven. Sedan tog han en bild till och så föddes hans så kallade dubbla fotografier. Han byggde upp en värld av minnen, känslor och drömmar kring ett motiv och skapade på så sätt ett fiktivt lager ovanpå fotografierna. På sätt och vis leker Parantainen med samma element som finns i installationer. Men medan installationer ofta skapar spänningar mellan objekt och rum, skapar Parantainen spänningar mellan det synliga och det osynliga i själva bilden. Tillsammans skapar nätverken av begrepp en fiktiv historia.

Vid ett långt festligt dukat bord håller en man tal till gästerna, bland vilka det myllrar av obesvarade känslor och spänningar. Utställningens bärande tema är precis som utställningstiteln antyder, drömmar och besvikelser.

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar